Konu çalışmalarını tamamladıktan sonra, zaman zaman notlarına ve formüllere bakmaya ihtiyaç duyabilirsin. Tekrar yaparken ya da soru çözerken notlara göz atmak ve gerekli ipuçlarını almak, öğrenme aşamasında sana epey yardımcı olacaktır. Kunduz ekibi olarak, alanında uzman eğitmenlerimizin de desteğiyle, her konuda mutlaka görmen gereken ipuçlarını, formülleri, ders notlarını senin için derliyoruz!? Bu yazımızda Aydınlanma, Düzlem Ayna, Yansıma Kanunları, Görüntü Özellikleri Dönen Ayna hakkında bilmen gerekenler ile Düzlem Ayna konusuna ait soruları çözerken işine yarayacağını düşündüğümüz ipuçları yer alıyor. Umarız bu notlar sana yardımcı olur. İyi okumalar!
Bu notlar, Kunduz eğitmenimiz Meltem Hoca tarafından hazırlanmıştır. Meltem Hoca, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi 2013 mezunu, yaklaşık 6 yıldan beri Fizik Öğretmenliği yapmakta. Bilgilerini öğrencilerle paylaşmaya çalışıyor.
Yansıma Nedir?
Işık saydam olmayan parlak bir yüzeye çarptığında ışığın bir kısmı madde tarafında soğrulur, bir kısmı geldiği ortama doğrultu değiştirerek dağılır. Işığın cisme çarpıp doğrultu değiştirmesine yansıma denir.
Düzgün Yansıma ve Dağınık Yansıma
- Işın demeti düzgün yüzeye çarpıp, doğrultu değiştiriyorsa düzgün yansıma denir. Düzgün yansımada gelen ışınlar ve yansıyan ışınlar birbirlerine paraleldir.
- Işın demeti pürüzlü yüzeye çarpıp doğrultu değiştiriyorsa dağınık yansıma denir. Dağınık yansımada gelen ışınlar ve yansıyan ışınlar birbirlerine paraleldir.
Düzlem Ayna Özellikleri
Düzlem Aynada Yansıma Kanunları
- Yatay düzlemle 90 derecelik açı yapan dikmeye yüzeyin normali denir.
- Düzgün yansımada ve dağınık yansımada daima gelme açısı yansıma açısına eşittir.
- Gelen ışın, yansıyan ışın ve normal aynı düzlem içerisinde yer alır
- Normal üzerinden gönderilen ışın kendi üzerinden geri yansır. Gelme ve yansıma açısı 0 derecedir.
Düzlem Aynada Görüntü Özellikleri
- Sanaldır (Zahiridir)
- Cisimle aynı boyda ve eşit uzunluktadır.
- Birbirine paralel aynalarda sonsuz sayıda oluşur.
- Aynalar kesişiyorsa görüntü sayısı; n= (360/α)-1’dir.
Dönen Ayna
Gelen ışın sabit kalmak şartıyla ayna ok yönünde α kadar döndürüldüğünde, yansıyan ışın 2α döner.
Düzlem Ayna ve Yansıma Kanunları Soru Çözümleri
Aydınlanma konusunda bolca soru çözerek pratik yapabilirsin. Bu konu, Fizik ve Optik konusu için ilk ve temel konulardan biri olduğu için iyice pekiştirmen önemli. Düzlem Ayna, Yansıma Kanunları, Görüntü Özellikleri, Dönen Ayna gibi alt başlıklar pek çok bilgi ve kavram içeriyor. Bu da daha çok soru tipini barındırdığı anlamına gelir. Bu konudan direkt soru gelebildiği gibi, farklı konuların da içinde sıkça geçtiğini görüyoruz. Ders Fizik olunca, bu kavramlar, her zaman karşımıza çıkabilir! TYT ve AYT Fizik testlerinde de sıklıkla sorulması tercih edilen konulardan biri.
Bilgileri, tanımları ve önemli ipuçlarını öğrendikten sonra, soruların içinde nasıl yer aldığını görmen gerekli. Fizik Konu Anlatımı yazılarımıza göz attıktan sonra, kendi kaynaklarına ek olarak MEB Kaynaklarını da incelemen faydalı olabilir. TYT ve AYT Fizik dersindeki netleri yükseltmedeki anahtar, konu çalışmalarını tamamladıktan sonra bolca soru çözmek ve yapılamayan soruların doğrusunu öğrenmek.
Her ders için değişmeyen kilit nokta bol bol soru çözümü ile pratik yapmak. Çözemediğin sorulara yanıt bulmak istiyorsan sınava hazırlık sürecinde Kunduz hep yanında! Profesyonel eğitmenler tarafından hazırlanan Soru Çözümü, binlerce soru ve çözümden oluşan Soru Bankası hizmetlerimizden faydalanabilirsin.