Hayalindeki netler. İhtiyacın olan her şey. Tek platform.

Soru çözüm, yayın seti, birebir rehberlik, canlı dersler ve daha fazlası Kunduz’da. Şimdi al, netlerini artırmaya başla.

Görüşme BaşlatPaketleri İncele

Ağırlık Merkezi – Kütle ve Ağırlık Merkezi Ders Notları

Kütle ve Ağırlık Merkezi Nedir? Ağırlık Merkezi Nasıl Hesaplanır? Kütle ve Ağırlık Merkezi hakkında bilmen gerekenler ve soru çözüm ipuçları burada!

3 dakikalık okuma
Kunduz Eğitmen tarafından yazıldı, 17.09.2021
Ağırlık Merkezi – Kütle ve Ağırlık Merkezi Ders Notları

Hesap Oluştur

Ücretsiz kaydol, sınırsız video içerikler ve soru çözümleri ile sınava hazırlan!

ÜCRETSİZ KAYDOL

 

Konu çalışmalarını tamamladıktan sonra, zaman zaman notlarına ve formüllere bakmaya ihtiyaç duyabilirsin. Tekrar yaparken ya da soru çözerken notlara göz atmak ve gerekli ipuçlarını almak, öğrenme aşamasında sana epey yardımcı olacaktır. Kunduz ekibi olarak, alanında uzman eğitmenlerimizin de desteğiyle, her konuda mutlaka görmen gereken ipuçlarını, formülleri, ders notlarını senin için derliyoruz!? Bu yazımızda Ağırlık Merkezi nedir ve Ağırlık Merkezi nasıl bulunur, Homojen Olan ve Olmayan Cisimlerin Kütle Merkezi hakkında bilmen gerekenler ile Kütle ve Ağırlık Merkezi soruları çözerken işine yarayacağını düşündüğümüz ipuçları yer alıyor. Umarız bu notlar sana yardımcı olur. İyi okumalar!

Bu notlar, Kunduz eğitmenimiz Meltem Hoca tarafından hazırlanmıştır. Meltem Hoca, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi 2013 mezunu, yaklaşık 6 yıldır Fizik öğretmenliği yapıyor. Bilgilerini öğrencilerle paylaşmaya çalışıyor.

???

Ağırlık Merkezi Nedir?

Öncelikle bilmemiz gereken bazı kavramları hatırlayalım.

  • Kütle: Madde miktarının ölçüsüdür. Skalerbir büyülüktür. m ile gösterilir ve birim kg’dır. Eşit kollu terazi ile ölçülür.
  • Kütle Merkezi: Bir cismin parçalarının kütlelerinin toplandığı düşünülen noktaya kütle merkezi denir.
  • Ağırlık: Madde üzerine etki eden yerçekim kuvvetidir. Vektörel bir büyüklüktür ve yerin merkezine doğrudur. Dinamometre ile ölçülür.

Kütle merkezi ve ağırlık merkezi aynı yerdedir. Ancak çekim ivmesi (g) olmayan yerde ağırlık olmaz.


Ağırlık Merkezini Bulma

Noktasal Cisimlerde Ağırlık Merkezi Hesaplama

Eğer kütle merkezi Xkm noktası ise, her bir parçanın kütlesi ile kütle merkezine uzaklığını çarpıp topladığımızda, bu değerin kütleler toplamına bölümü Xkm noktasını vermelidir.

Noktasal Cisimlerin Ağırlık Merkezi


Homojen Olmayan Cisimlerin Merkezi

Türdeş olmayan cisimlerin ağırlık merkezi asıldıkları noktada dengeye geldikleri yerdir. Böyle cisimler birkaç yerden asıldıklarında doğrultularının kesim noktası ağırlık merkezidir.

Düzgün Geometrik Cisimlerin Merkezi

  • Telden yapılan cisimlerin ağırlık merkezini hesaplarken; bir boyutlu cisimlerin ağırlığı ile boyunun doğru orantılı olduğu hatırlanmalıdır.
bir boyutlu cisimlerin ağırlığı ile boyunun doğru orantılı olduğu
  • İki boyutlu cisimlerin ağırlğı, alanları ile orantılıdır.

Dairenin, Dikdörtgenin, Karenin ve Üçgenin Ağırlık Merkezi

İki boyutlu cisimlerin ağırlğı, alanları ile orantılıdır.
  • Cisimlerin kütlesi, özkütlesi ile orantılıdır.

Kütle ve Ağırlık Merkezi Soru Çözümleri

Ağırlık Merkezi konusunda bolca soru çözerek pratik yapabilirsin. Bu konu, Fizik için ilk ve temel konulardan biri olduğu için iyice pekiştirmen önemli. Ağırlık Merkezi Nedir ve Nasıl Hesaplanır, Noktasal Cisimlerin Kütle Merkezi, Düzgün Cisimlerin Kütle Merkezi gibi başlıklar pek çok bilgi ve kavram içeriyor. Bu da daha çok soru tipini barındırdığı anlamına gelir. Bu konudan direkt soru gelebildiği gibi, farklı konuların da içinde sıkça geçtiğini görüyoruz. Bilgileri, tanımları ve önemli ipuçlarını öğrendikten sonra, soruların içinde nasıl yer aldığını görmen gerekli. Fizik konu anlatımı yazılarımıza göz attıktan sonra, kendi kaynaklarına ek olarak MEB Kaynaklarını da incelemen faydalı olabilir. Fizik netleri yükseltmedeki anahtar bolca soru çözmek ve yapılamayan soruların doğrusunu öğrenmek.

☀️☀️☀️

Her ders için değişmeyen kilit nokta bol bol soru çözümü ile pratik yapmak. Çözemediğin sorulara yanıt bulmak istiyorsan sınava hazırlık sürecinde Kunduz hep yanında! Profesyonel eğitmenler tarafından hazırlanan Soru Çözümü, binlerce soru ve çözümden oluşan Soru Bankası hizmetlerimizden faydalanabilirsin.

Sınava hazırlanmanın en kolay yolu

Sınırsız video içerikler ve soru çözümleri ile sınava hazırlan

ÜCRETSİZ KAYDOL