Hayalindeki netler. İhtiyacın olan her şey. Tek platform.

Soru çözüm, yayın seti, birebir rehberlik, canlı dersler ve daha fazlası Kunduz’da. Şimdi al, netlerini artırmaya başla.

Görüşme BaşlatPaketleri İncele

Basamak Kavramı Konu Anlatımı ve Örnek Soru Çözümü

Basamak Kavramı konu anlatımı ve örnek soru çözümleri, senin için Kunduz ekibimiz tarafından hazırlandı! Basamak Kavramı hakkında bilmen gerekenler bu yazıda!

3 dakikalık okuma
Nurseli Terakye tarafından yazıldı, 17.02.2022
Basamak Kavramı Konu Anlatımı ve Örnek Soru Çözümü

Hesap Oluştur

Ücretsiz kaydol, sınırsız video içerikler ve soru çözümleri ile sınava hazırlan!

ÜCRETSİZ KAYDOL

 

TYT’nin önemli konularından Basamak Kavramı konusu için temel kuralları ve yöntemleri öğrendikten sonra bolca pratik yapman gerekiyor.? Soru çözmeye başladıktan sonra bu konunun sana çok kolay geleceğine eminiz! Kunduz ekibinden Nurseli, basamak kavramı konu anlatımı yazısı ile karşında!

Tarihteki sayı sistemlerinin oluşumu insanlığın objelerin ve hayvanların sayısını kayda geçirme ihtiyacı duymasından ileri gelmektedir ve zaman içinde uygarlıklar sayı sistemleri geliştirmiştir. Sayıların tarihsel gelişiminden Doğal Sayılar ve Sayma Sayıları yazımızda bahsetmiştik, yazımızın sonundaki linkten ulaşabilirsin. 


Basamak Kavramı

Basamak kavramının özelliklerini de kullandığımız onluk sayı sistemine bağlı olarak inceliyoruz. İlkokul bilgilerinden bilindiği üzere sayılar, birler, onlar, yüzler, … gibi basamak değerlerine ayrılır. Peki, milliniyon adını daha önce duydun mu? Her ne kadar uydurma bir sözcük gibi görünse de gerçekte böyle bir sayı ismi vardır ve 10 üzeri 3003 sayısına karşılık gelmektedir. İşte, bu ilginç basamak değerlerini keşfetmen için yazımızın sonuna ilginç bir video ekledim, göz atmanı öneririm! 

Sayı Çözümleme

Sayıların basamak değerleri toplamı şeklinde yazılmasına çözümleme denir. ABCDE beş basamaklı bir sayı olsun. Sayıyı nasıl bu şekilde yazabiliriz?

ABCDE = A.104+B.103+C.102+D.101+E.100

?ABCDE doğal sayısında B’nin sayı değeri B iken, basamak değeri 1000.B olur.

?İpuçları:
  • basamak kavramı sayı çözümleme formülü
  • basamak kavramı sayı çözümleme formül 2
Çözümleme Alıştırması:

abcd,ef sayısını çözümleyelim. 

?Virgülden sonraki ilk basamağımız onda birler basamağıdır ve e rakamının 10’a bölünmesiyle elde edilir. Virgülden sonraki 2. basamak ise yüzde birler basamağıdır. 

Çözüm aşağıdaki her iki şekilde de yazılabilir. 

basamak kavramı çözümleme sayı çözümleme

basamak kavramı çözümleme test alıştırma sayı çözümleme

Sorularda nelere dikkat etmelisin? 

Soru kökünü bu konunun sorularında dikkatli okumak büyük önem kazanıyor. Sorularda senden istenen rakamları farklı, rakamları aynı, birbirinden farklı rakamlar olmak üzere, doğal sayı olmak üzere gibi ifadelere dikkat etmelisin. Bu ifadeler zor soruların çözümünde dahi seni doğru yönlendirecek anahtarlar gibidir, unutma! ? Aşağıdan soruları inceleyebilirsin!

(ab) iki basamaklı bir sayıdır. Bu sayının rakamları arasında 2.a + a.b - 4.b = 5 bağıntısı varsa bu sayı kaçtır?

Lise Matematik

Basamak Kavramı

(ab) iki basamaklı bir sayıdır. Bu sayının rakamları arasında 2.a + a.b – 4.b = 5 bağıntısı varsa bu sayı kaçtır?


☀️☀️☀️

Her ders için değişmeyen kilit nokta bol bol soru çözümü ile pratik yapmak. Çözemediğin sorulara yanıt bulmak istiyorsan sınava hazırlık sürecinde Kunduz hep yanında! Profesyonel eğitmenler tarafından hazırlanan Soru Çözümü, binlerce soru ve çözümden oluşan Soru Bankası hizmetlerimizden faydalanabilirsin.

Sınava hazırlanmanın en kolay yolu

Sınırsız video içerikler ve soru çözümleri ile sınava hazırlan

ÜCRETSİZ KAYDOL