Hayalindeki netler. İhtiyacın olan her şey. Tek platform.

Soru çözüm, yayın seti, birebir rehberlik, canlı dersler ve daha fazlası Kunduz’da. Şimdi al, netlerini artırmaya başla.

Görüşme BaşlatPaketleri İncele

Bilgisayar Mühendisliği Hakkında Bilgi – Bilgisayar Mühendisi Ne İş Yapar?

Bilgisayar Mühendisliği hakkında bilgi edinmek istiyorsan bilgisayar mühendisliği nedir, dersleri nelerdir, ne iş yaparlar sorularının cevabı yazımızda!

3 dakikalık okuma
Sonnur tarafından yazıldı, 1.03.2022
Bilgisayar Mühendisliği Hakkında Bilgi – Bilgisayar Mühendisi Ne İş Yapar?

Hesap Oluştur

Ücretsiz kaydol, sınırsız video içerikler ve soru çözümleri ile sınava hazırlan!

ÜCRETSİZ KAYDOL

 

Hangi okulda ve bölümde okuyacağını belirlemen, hayallerine giden yolda oldukça önemli. O nedenle sana yakın gelen tüm üniversiteleri ve bölümleri detaylıca incelemen gerekiyor. Okulun sana sağlayacağı imkanlar neler, bölümün eğitim sistemi nasıl, gelecekte sana nasıl bir avantaj getirecek… Kunduz ekibi olarak tercih döneminde üniversiteler ve bölümler hakkında kolayca bilgi alabilmen için kolları sıvadık. Pek çok farklı üniversiteden öğrencilerle, mezunlarla konuştuk. Bu yazımızda Bilgisayar Mühendisliği hakkında bilgi derlemesini seninle paylaşıyoruz, iyi okumalar!


Bilgisayar Mühendisliği Hakkında Bilgi

 Bilgisayar Mühendisliği Nedir?

Bilgisayar Mühendisliği, genel kod yazma algısının çok daha üstünde kapsamlı bir bölümdür. Programlama, algoritmalar ve yazılım alanlarının hepsini ele alır. Bu da günlük hayattan örnek vermek gerekirse telefondan bilgisayara, akıllı kol saatinden çamaşır makinasındaki programa, internet sitelerinin ara yüzünden mobil uygulamalara hepsinin programının yazılımı, algoritması ve gömülü devresiyle ilgilenen bir iş dalıdır. Bir sorundan yola çıkarak sorunun çözümünü otomatize etmeye çalışır.


Bilgisayar Mühendisliği Dersleri

Bilgisayar Mühendisliği bölümünde lisans dersleri okuldan okula değişmekle beraber genelde yazılım üzerinedir. İTÜ Bilgisayar Mühendisliği 3. sınıf öğrencisi Ömer Faruk, bölümünün lisans programını şu şekilde anlattı:

“Donanım derslerini üniversitenin Elektronik ve Elektrik Fakültelerinden alıyoruz. Yazılım üzerine olan bu derslerin çoğu aslında özünde Matematik dersidir. Programlama özelinde öğrendiğiniz derslerde genelde bir yazılım dili kullanılır ve dersteki amaç yazılım dilini öğrenmenizden çok programlanma yapısını kavramanız üzerinedir. Aldığınız lisans derslerinde verilen ödev ve projelerdeki mühendislik problemleri size araştırmayı ve doğru cevaba nasıl ulaşacağınızı öğretir. Bu anlamda sosyal bir meslektir. Dünya üzerinde sizin yaşadığınız sorunu önceden yaşamış ve çözüm yolunu çoktan bir forumda paylaşmış bir sürü meslektaşınızı görürsünüz. Staj süreci ise üniversiteler arası değişkenlik gösterebilir. İTÜ’de zorunlu staj; staj yapacağınız alan yazılım, donanım ve bilgi teknolojilerinden biri olmak şartıyla iki farklı şirkette yirmişer gün olarak belirlenmiştir. Genelde staj eğilimi yazılım üzerinedir.”


Bilgisayar Mühendisliği kimlere uygun?

Ortada bir problem olduğunda ve her yolu denediğinizi sandığınız anda bile aslında denemediğiniz bir tane daha yol olduğuna inanıyorsanız ve çözümü bulana kadar bırakmıyorsanız Bilgisayar Mühendisliği tam sana göre diyebiliriz. Bölüm tüm yapısını saf matematiğe dayandırdığı için eğer öğretilen bir çözümü sorgulamaktan sıkılırsan da bölüm zorlayıcı olabilir. Popüler kültürden edinilen “Bilgisayar Mühendisi” algısını gerçek bir araştırma yapıp yıkarak tam kapsamlı bir araştırma yapman gerekiyor. Lisans derslerinin içeriğine göz atman da faydalı olabilir. Gitmeyi düşündüğün üniversitenin lisans ders içeriklerinde hangi yazılım dilini kullandıklarını bilmek de gitmeden önce ön hazırlık sağlayabilir.


Bilgisayar Mühendisi Ne İş Yapar?

Oldukça geniş çerçevede iş alanına sahip bir alandır. Uygulama geliştirme, oyun sektörü, sağlık sektörü gibi pek çok farklı sektörde becerilerini kullanabilirler. Bu noktada kişinin kendisini hangi alanda geliştirmek istediği oldukça önemli. Tüm dünyadaki teknolojik ve dijital gelişmeler bilgisayar mühendisliği ne iş yapar sorusunun cevabını oldukça genişletiyor ve bölümü çok daha önemli bir hale getiriyor. Ülkemizde de bu alanda nitelikle çalışanlara ihtiyaç oldukça fazla. Bölüm mezunlarının çoğu özel sektörde çalışıyor. Özel şirketlerde bilgisayar mühendisliği çoğunlukla bilgi teknolojileri ya da çok bilinen İngilizce kısaltmasıyla IT birimlerinde çalışılır. Çalışılan iş alanları yazılım, iş analisti, şirket sistem uzmanı, kodlama, proje yönetimi, veri analizi, siber güvenlik gibi çeşitlenebilir.

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi çalışmak istediğin alanı bölümde okurken keşfedip, stajlar ve part time işlerle deneyimlemek uzmanlaşacağın alana kadar vermende yardımcı olacaktır.

Bilgisayar mühendisliği hakkında bilgileri seninle paylaştık.

Bilgisayar mühendisliği taban puanlarını merak ediyorsan hemen buraya tıklayarak bu konuda bilgi edinebilirsin.

Sınava hazırlanmanın en kolay yolu

Sınırsız video içerikler ve soru çözümleri ile sınava hazırlan

ÜCRETSİZ KAYDOL