Hayalindeki netler. İhtiyacın olan her şey. Tek platform.

Soru çözüm, yayın seti, birebir rehberlik, canlı dersler ve daha fazlası Kunduz’da. Şimdi al, netlerini artırmaya başla.

Görüşme BaşlatPaketleri İncele

Ders Çalışırken Uyku Gelmesi Nasıl Engellenir?

Ders çalışırken uyku gelmesi sorununa en iyi öneriler yazımızda! Sadece ders çalışırken mi uykun geliyorsa yazımızı okumalısın.

2 dakikalık okuma
Ecem tarafından yazıldı, 17.05.2022
Ders Çalışırken Uyku Gelmesi Nasıl Engellenir?

Hesap Oluştur

Ücretsiz kaydol, sınırsız video içerikler ve soru çözümleri ile sınava hazırlan!

ÜCRETSİZ KAYDOL

 

Ders çalışırken uyku gelmesi nasıl engellenir, uykunun gelmemesi için ne yapmalı merak ediyorsan bu yazı senin için.

Ders Çalışırken Uyku Gelmesi Nasıl Engellenir?

Yeterli Uyku Aldığına Emin Ol

“Neden sadece ders çalışırken uykum geliyor?” diye düşünüyor olabilirsin. Film izlerken, telefonunda vakit geçirirken uykun gelmeyebilir. Film izlerken de uyku ihtiyacın olabilir. Ders çalışmaktan çok daha fazla görsel ve sesli uyaran içerdiği için uykulu hissetmezsin. Ancak ders çalışmak bunlardan daha farklı bir aktivite. Ders çalışmak için odaklanmak ve dinlenmiş bir zihin gerekiyor. Bu sebeple 7-8 saat uyuduğuna emin ol. Yeterli sürede uyku hem odaklanma becerini arttıracak hem ders çalışırken uykunun gelmesini engelleyecektir. Ders çalışırken uyku düzeni ile ilgili daha detaylı bilgi için yazımızı okuyabilirsin.

Uykunun Açacak Egzersizler Yap

Yeterli sürede uyusan bile bazen ders çalışırken uykun gelebilir. Bunun sebebi hareketsizlik olabilir. Bu sebeple ders çalışma aralarınızda hareket etmeni öneririz. Sadece masadan kalkıp zıplaman ya da dans etmen bile işe yarar! 🙂

Dikkatini Kaybetmediğine Emin Ol

Odak sınırlı bir kaynak. Ders çalışmak ise son derece odaklanma ve dikkat gerektiriyor. Dikkat süren bittiğinde ise kendini uykulu hissedebilirsin. Bu sebeple ders çalışırken mola vermeyi atlama. Dikkatimizi, odağımızı yeniden toplayabilmek için mola vermek oldukça önemli. Böylece zihnimiz tekrar odaklanmaya fırsat bulur. Böylece sen de çalıştığın vakitlerden çok daha fazla verim alabilirsin.

Beslenme Düzenini Gözden Geçir

Bazı yemeklerden sonra uykunun daha çok geldiğini gözlemlemiş olabilirsin. Özellikle karbonhidrat ağırlıklı bir beslenme buna sebep olabilir. Bu gibi tek tip kan şekerinin hızlı yükselmesine sebep olur. Hızlı yükselen şeker hızlı düşer. Böylece kendini enerjin kalmamış ve uykusuz hissedersin. Bunun yerine beslenmene düzenine protein ve sebzeleri eklemek enerjini uzun süre korumana yardımcı olur.

Uyku konusunda akla ilk gelen çözüm ise kahve ya da çay. Kafein uykumuzu açar, yorgunluk hormonlarını bastırır ve bizi daha dinç hissettir. Kahvenin bedenimize etkisi ise içtikten 15 dakika sonra başlar ve 6 saat sonra sona erer. Bu sebeple yatma saatinizden birkaç saat önce kafein alımını bırakmanızı öneririz. Günde birkaç kupa kahvenin zararlı olmadığını biliyoruz. Daha dinç hissetmek için kahve ya da çay tüketilebilir. Bedeniniz her koşulda 7-8 saatlik bir uykuya ihtiyacı olduğunu unutmayın. Kahve içerek uykunuzu geciktirseniz bile bedeniniz ilk fırsatta eksik uyuduğu uykuyu daha uzun uyuma süreleriyle telafi edecektir.

Son olarak uykunun öğrendiğiniz bilgileri kalıcı hale getirmede çok büyük rolü olduğunu hatırlatalım. Bu sebeple uykudan çalmak yerine verimli çalışma yöntemlerini öğrenmek çok daha faydalı olacaktır.

Sınava hazırlanmanın en kolay yolu

Sınırsız video içerikler ve soru çözümleri ile sınava hazırlan

ÜCRETSİZ KAYDOL