Hayalindeki netler. İhtiyacın olan her şey. Tek platform.

Soru çözüm, yayın seti, birebir rehberlik, canlı dersler ve daha fazlası Kunduz’da. Şimdi al, netlerini artırmaya başla.

Görüşme BaşlatPaketleri İncele

DNA Replikasyonu – Protein Sentezi Ders Notları

Nükleik Asitler, DNA Replikasyonu, Kodonlar, DNA Transkripsiyonu... Protein Sentezi hakkında bilmen gerekenler ve soru çözüm ipuçları burada!

2 dakikalık okuma
Kunduz Eğitmen tarafından yazıldı, 15.01.2022
DNA Replikasyonu – Protein Sentezi Ders Notları

Hesap Oluştur

Ücretsiz kaydol, sınırsız video içerikler ve soru çözümleri ile sınava hazırlan!

ÜCRETSİZ KAYDOL

 

Konu çalışmalarını tamamladıktan sonra, zaman zaman notlarına ve formüllere bakmaya ihtiyaç duyabilirsin. Tekrar yaparken ya da soru çözerken notlara göz atmak ve gerekli ipuçlarını almak, öğrenme aşamasında sana epey yardımcı olacaktır. Kunduz ekibi olarak, alanında uzman eğitmenlerimizin de desteğiyle, her konuda mutlaka görmen gereken ipuçlarını, formülleri, ders notlarını senin için derliyoruz!? Bu yazımızda 12. Sınıf Konularından Deoksiriboz, Riboz, Nükleik Asitler, DNA Replikasyonu, Durdurucu Kodonlar, DNA Transkripsiyonu ve DNA Translasyonu hakkında bilmen gerekenler ile Protein Sentezi konusuna ait soruları çözerken işine yarayacağını düşündüğümüz ipuçları yer alıyor. Umarız Genden Proteine Ders notları sana AYT sınavında yardımcı olur. İyi okumalar!

Bu notlar, Kunduz eğitmenimiz Ezgi Hoca tarafından hazırlandı. Ezgi Hoca, Gazi Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji bölümü mezunu. Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesinden Pedagojik Formasyon Eğitimi aldı. Lise ve Üniversiteye hazırlık konularında öğrencilere yardımcı olmak ve Biyolojiyi sevdirmek için burada.

Nükleik Asitler: DNA ve RNA

Nükleik asitler hücrenin yönetici molekülleridir. Bunlar iki çeşittir.:

  1. DNA (Deoksiribonükleik asit)
  2. RNA (Ribonükleik asit)

Deoksiriboz DNA’nın, Riboz RNA’nın yapısına katılan şekerlerdir.

Nükleik asitlerin yapı taşlarına Nükleotit denir. Bir nükleotitin yapısında Azortlu Organik Baz, Pentoz Şeker, Fosfat bulunur. Nükleotit konu anlatımı yazımızdan nükleotit hakkında detaylı bilgiyi alabilirsin!

???

DNA Replikasyonu – DNA’nın Yapısı ve Replikasyonu

DNA’da iki iplik arasında zayıf H bağı bulunur. RNA tek ipliklidir. Sadece tRNA katlanmalar yaptığı için onun yapısında H bağı bulunur.

DNA’nın kendini eşlemesine Replikasyon, DNA üzerinden RNA sentezine Transkripsiyon, mRNA’nın ribozomda okunmasına Translasyon denir.

DNA replikasyonunda kullanılan enzimler sırasıyla:

  • Helikaz
  • DNA Polimeraz
  • DNA Ligaz

Stop (Durdurucu) Kodonlar:

  • UAG: Uçak Ankara’ya gelecek.
  • UGA: Uçak geldi Ankara’ya
  • UAA: Uçak artık Ankara’da

???

Şimdi Protein Sentezi soru çözümlerine devam edebilirsin!

Protein Sentezi konusunda bolca soru çözerek pratik yapabilirsin. Bu konu, Biyoloji dersi için ilk ve temel konulardan biri olduğu için iyice pekiştirmen önemli. Deoksiriboz, Riboz, Nükleik Asitler, DNA Replikasyonu, Stop – Durdurucu Kodonlar, DNA Transkripsiyonu ve DNA Translasyonu gibi alt başlıklar pek çok bilgi ve kavram içeriyor. Bu da daha çok soru tipini barındırdığı anlamına gelir. Bu konudan direkt soru gelebildiği gibi, farklı konuların da içinde sıkça geçtiğini görüyoruz. Ders Biyoloji olunca, bu kavramlar, her zaman karşımıza çıkabilir! TYT Biyoloji ve AYT Biyoloji testlerinde de sıklıkla sorulması tercih edilen konulardan biri.

Her ders için değişmeyen kilit nokta bol bol soru çözümü ile pratik yapmak. Çözemediğin sorulara yanıt bulmak istiyorsan sınava hazırlık sürecinde Kunduz hep yanında! Profesyonel eğitmenler tarafından hazırlanan Soru Çözümü, binlerce soru ve çözümden oluşan Soru Bankası hizmetlerimizden faydalanabilirsin.

Sınava hazırlanmanın en kolay yolu

Sınırsız video içerikler ve soru çözümleri ile sınava hazırlan

ÜCRETSİZ KAYDOL