Hayalindeki netler. İhtiyacın olan her şey. Tek platform.

Soru çözüm, yayın seti, birebir rehberlik, canlı dersler ve daha fazlası Kunduz’da. Şimdi al, netlerini artırmaya başla.

Görüşme BaşlatPaketleri İncele

Gençlerde Gelecek Kaygısı – Gelecek Kaygısı Nasıl Aşılır

Gelecek kaygısına neler sebep olur, aşmak ve iyi bir gelecek için neler yapabiliriz birlikte inceleyelim.

2 dakikalık okuma
Ecem tarafından yazıldı, 24.12.2021
Gençlerde Gelecek Kaygısı – Gelecek Kaygısı Nasıl Aşılır

Hesap Oluştur

Ücretsiz kaydol, sınırsız video içerikler ve soru çözümleri ile sınava hazırlan!

ÜCRETSİZ KAYDOL

 

Gelecek kaygısı hepimizin dönem dönem içine düştüğü bir duygu. Kaygının en büyük sebeplerinden biri ise belirsizlik. Gelecekleri ile ilgili belirsizlik hisseden gençler de bu kaygıyı yaşayabiliyor. Üniversite sınavına hazırlanırken ve üniversite boyunca yoğun olarak hissedilebiliyor. Gelecek kaygısı nasıl aşılır, sebepleri nelerdir birlikte inceleyelim.
Öncelikle tüm bunların olağan olduğunu ve herkesin yaşadığını söyleyerek başlayalım. Yalnız değilsin. Hatta bu kaygıyı hissetmemek senin harekete geçmeni engelleyebilir. Bu yüzden gerekli bir kaygı.


Üniversite sınavına hazırlanmak heyecanlı ve yoğun bir süreç olduğu kadar pek çok yeniliğe hazırlanmak demek. Sınava hazırlık görece kontrol edebildiğimiz bir süreç. Deneme netlerimiz, sayısal verilerimiz, bitirdiğimiz konular var. Ama çoğunlukla kontrol tercih döneminde biraz daha azalıyor. Bir gencin kendi geleceği ile ilgili karar verdiği zor anlardan belki de en büyüğü ve ilki üniversite tercih dönemi.

Endişelenmekte, gelecek kaygısı yaşamakta oldukça haklısın. Bambaşka bir dünya olan kariyer yaşamını şekillendirmeye başlıyorsun. Ne istediğini anlamamış olmak, seçmek istediğin mesleğin geleceğini bilmemek çok anlaşılabilir. Gelecek kaygısı yaşıyorum diyen bir genç neler yapabilir birlikte bakalım.

Gelecek Kaygısı Nasıl Aşılır

  1. Seni neyin kaygılı hissettirdiği somut olarak ifade et:
    Özellikle kaygılı anlarda düşünceler beynimizde savrulur durur ve başladığı noktadan daha büyük bir hal alabilir. Senin gelecek kaygısı yaşamana sebep olan esas sebepler ne ise bunları istersen maddele istersen birkaç cümle ile ifade et.
  2. Sebepler içinde gerçekçi olmayan, değiştirilebilir ya da değiştirilemez neler var incele
  3. Değiştirilebileceklerinle ilgili aksiyonu belirle:
    Örneğin üniversiteden sonra deneyimsiz olduğun için işe alınmamak senin için kaygı sebebi olabilir. Bu da sınava hazırlanırken baştan kendini kaygılandırmana sebep olabilir. Bunun yerine çözüm aramak, örneğin okul sürecinde staj yapmak, part-time işlerde çalışmak çok daha etkili bir çözüm olacaktır.
  4. Şu anına odaklanmaya ve verimli kılmaya çalış:
    Kaygının, korkudan farkı gerçekten yüzleşmediğimiz durumlara karşı hissettiğimiz bir duygu olması. Örneğin karşına bir ayı çıkarsa korkarsın. Artık gerçek bir tehlike ile yüz yüzesindir. Ama evde otururken bana bir gün ayı saldırır mı diye düşünmek kaygıdır. Bu yüzden yapıp, değiştirebileceklerini anlayıp bunlara odaklanmak senin için değişimi çok daha etkili yapacaktır. Bunun yanında kendine iyi gelen şeyleri şeyleri mutlaka hayatında tut. Kaygıyı azalttı kanıtlanmış gevşeme hareketleri, yürüyüş, fiziksel etkinlikler gibi seçenekler hayatında bulunsun.


    Bitirirken… Kaygı bazen var olan potansiyelini kullanamamana sebep olabilir. Daha ileri gidebilecekken sana yapamayacağını düşündürüp seni geride bırakır. “Şartlar kötü, iş bulamayacağım, kazanmayacağım, istediğim mesleği yapamayacağım…” belki bunlar iç seslerinden bazılarıdır. Ama bırakalım bunu zaman göstersin. Elinden geleni ver, doğru planlamayı yap ve sonucu bekle.

Gelecek kaygısını nasıl yenerim yazımızın sonuna geldik. Blogumuzdaki kaygı ile ilgili diğer yazıları okumanı da öneririz. Bir sınav öğrencisi isen Youtube’taki kaygı serimiz sana oldukça yardımcı olabilir.

Sınava hazırlanmanın en kolay yolu

Sınırsız video içerikler ve soru çözümleri ile sınava hazırlan

ÜCRETSİZ KAYDOL