Hayalindeki netler. İhtiyacın olan her şey. Tek platform.

Soru çözüm, yayın seti, birebir rehberlik, canlı dersler ve daha fazlası Kunduz’da. Şimdi al, netlerini artırmaya başla.

Görüşme BaşlatPaketleri İncele

Hidroliz – Hücre ve Metabolizma Ders Notları

Anabolizma, Katabolizma, Dehidrasyon, Hidroliz, ATP... Hücre ve Metabolizma konusu hakkında bilmen gerekenler ve soru çözüm ipuçları burada!

3 dakikalık okuma
Kunduz Eğitmen tarafından yazıldı, 17.01.2022
Hidroliz – Hücre ve Metabolizma Ders Notları

Hesap Oluştur

Ücretsiz kaydol, sınırsız video içerikler ve soru çözümleri ile sınava hazırlan!

ÜCRETSİZ KAYDOL

 

Konu çalışmalarını tamamladıktan sonra, zaman zaman notlarına ve formüllere bakmaya ihtiyaç duyabilirsin. Tekrar yaparken ya da soru çözerken notlara göz atmak ve gerekli ipuçlarını almak, öğrenme aşamasında sana epey yardımcı olacaktır. Kunduz ekibi olarak, alanında uzman eğitmenlerimizin de desteğiyle, her konuda mutlaka görmen gereken ipuçlarını, formülleri, ders notlarını senin için derliyoruz!? Bu yazımızda Anabolizma, Katabolizma, Dehidrasyon, Hidroliz, ATP’nin Yapısı, ATP Sentezi Fosforilasyon ve ATP Hidrolizi Defosforilasyon hakkında bilmen gerekenler ile Hücre ve Metabolizma konusuna ait soruları çözerken işine yarayacağını düşündüğümüz ipuçları yer alıyor. Umarız bu notlar sana yardımcı olur. İyi okumalar!

Bu notlar, Kunduz eğitmenimiz Pelin Hoca tarafından hazırlanmıştır. Pelin Hoca, Biyoloji lisans & Moleküler Biyoloji ve Genetik master mezunu. Biyoloji öğretmeni. Bu pratik notları öğrencilere destek amaçlı hazırladı. Herkese başarılar diliyor.

Hidroliz Nedir? Dehidrasyon, Hidroliz& ATP

Hücredeki yapım ve yıkım olaylarının tamamına metabolizma denir.

Metabolizma 2 tiptir.

  1. Anabolizma (Yapım-Sentez-Özümleme)
  2. Katabolizma (Yıkım-Analiz-Yadımlama)

Anabolizma

Küçük moleküllerin birleşip tepkimeye girmesiyle birlikte daha büyük moleküllerin sentezlenmesi olayıdır. Bu tepkimelere dehidrasyon tepkimeleri adı verilir.

  • Küçük Organik Molekül —> Büyük Organik Molekül + H2O (Su)
    • Protein Sentezi: (n) tane Amino asit —> Protein + (n-1) tane H2O (Su)

Fotosentez tepkimesi bir dehidrasyon tepkimesidir. Fakat istisnai bir durum olarak bu tepkimede su kullanılır, diğer dehidrasyon tepkimelerindeki gibi su açığa çıkmaz.
CO2 + H2O —> Besin + O2

Dehidrasyon tepkimeleri;

  • Sadece hücre içinde meydana gelir.
  • Bu reaksiyonlarda enzim ve ATP kullanılır.

Katabolizma

Büyük moleküllerin kimyasal reaksiyon sonucu daha küçük moleküllere ayrılması olayıdır. Bu tepkimelere hidroliz tepkimeleri adı verilir.

  • Büyük Organik Molekül + H2O (Su) —> Küçük Organik Molekül
    • Protein Sindirimi: Protein + (n-1) tane H2O —> n tane aminoasit

Hidroliz tepkimeleri;

  • Hidroliz tepkimelerinde, dehidrasyon tepkimelerinin aksine su kullanılır. Su açığa çıkmaz.
  • Hem hücre içinde hem hücre dışında meydana gelir.
  • Dehidrasyon tepkimelerinin aksine ATP kullanılmaz. Enerji olarak “ısı” kullanılır.

Her H2O (Su) kullanılan tepkime HİDROLİZ değildir. Örneğin fotosentez reaksiyonunda su kullanılmasına rağmen bir dehidrasyon tepkimesidir.
Her H2O (Su) oluşturan tepkime de DEHİDRASYON değildir. Örneğin oksijenli solunum reaksiyonunda organik monomer olan glikoz inorganik moleküller olan karbondioksit ve suya dönüşmüştür. Bu tepkimede su açığa çıkmasına rağmen bu tepkime bir dehidrasyon tepkimesi değildir, büyük moleküller küçük moleküllere dönüştüğü için bir hidroliz tepkimesidir.

???

ATP Nedir? ATP’nin Yapısı

Anabolizma, Katabolizma, Dehidrasyon, Hidroliz, ATP... Hücre ve Metabolizma konusu hakkında bilmen gerekenler ve soru çözüm ipuçları burada! ATP'nin yapısı
atpnin yapısı sentez fosforilasyon

???

Hidroliz Soru Çözümü

Hücre ve Metabolizma konusunda bolca soru çözerek pratik yapabilirsin. Bu konu, Biyoloji dersi için temel konulardan biri olduğu için iyice pekiştirmen önemli. Metabolizmanın Tanımı, Anabolizma, Katabolizma, Dehidrasyon, Hidroliz, ATP’nin Yapısı, ATP Sentezi Fosforilasyon ve ATP Hidrolizi Defosforilasyon gibi alt başlıklar pek çok bilgi ve kavram içeriyor. Bu da daha çok soru tipini barındırdığı anlamına gelir. Bu konudan direkt soru gelebildiği gibi, farklı konuların da içinde sıkça geçtiğini görüyoruz. Ders Biyoloji olunca, bu kavramlar, her zaman karşımıza çıkabilir! TYT Biyoloji ve AYT Biyoloji testlerinde de sıklıkla sorulması tercih edilen konulardan biri.

Bilgileri, tanımları ve önemli ipuçlarını öğrendikten sonra, soruların içinde nasıl yer aldığını görmen gerekli. Biyoloji konu anlatımı yazılarımıza göz attıktan sonra, kendi kaynaklarına ek olarak MEB Kaynaklarını da incelemen faydalı olabilir. TYT ve AYT Biyoloji dersindeki netleri yükseltmedeki anahtar, konu çalışmalarını tamamladıktan sonra bolca soru çözmek ve yapılamayan soruların doğrusunu öğrenmek. Kunduz’da şu ana kadar, Biyoloji dersinden binlerce soru alanında uzman Biyoloji eğitmenleri tarafından çözüldü. Örnek bir soruyu ve daha fazlasını aşağıdan inceleyebilirsin.

Disakkaritlerin özellikleriyle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

BİYOLOJİ

CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ

Disakkaritlerin özellikleriyle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Sınava hazırlanmanın en kolay yolu

Sınırsız video içerikler ve soru çözümleri ile sınava hazırlan

ÜCRETSİZ KAYDOL