Hayalindeki netler. İhtiyacın olan her şey. Tek platform.

Soru çözüm, yayın seti, birebir rehberlik, canlı dersler ve daha fazlası Kunduz’da. Şimdi al, netlerini artırmaya başla.

Görüşme BaşlatPaketleri İncele

Işık Renkleri ve Prizmada Işık Ders Notları

Işığın Kırılması, Snell Yasası, Prizmada Işık, Işık Renkleri... Kırılma ve Renk konusu hakkında bilmen gerekenler ve soru çözüm ipuçları burada!

3 dakikalık okuma
Kunduz Eğitmen tarafından yazıldı, 11.08.2020
Işık Renkleri ve Prizmada Işık Ders Notları

Hesap Oluştur

Ücretsiz kaydol, sınırsız video içerikler ve soru çözümleri ile sınava hazırlan!

ÜCRETSİZ KAYDOL

 

Konu çalışmalarını tamamladıktan sonra, zaman zaman notlarına ve formüllere bakmaya ihtiyaç duyabilirsin. Tekrar yaparken ya da soru çözerken notlara göz atmak ve gerekli ipuçlarını almak, öğrenme aşamasında sana epey yardımcı olacaktır. Kunduz ekibi olarak, alanında uzman eğitmenlerimizin de desteğiyle, her konuda mutlaka görmen gereken ipuçlarını, formülleri, ders notlarını senin için derliyoruz!? Bu yazımızda Aydınlanma, Işığın Kırılması, Snell Yasası, Prizmada Işık, Işık Renkleri, Tamamlayıcı Renkler hakkında bilmen gerekenler ile Kırılma ve Renk konusuna ait soruları çözerken işine yarayacağını düşündüğümüz ipuçları yer alıyor. Umarız bu notlar sana yardımcı olur. İyi okumalar!

Bu notlar, Kunduz eğitmenimiz Semra Hoca ve @fiziknotlari Instagram hesabı tarafından hazırlanmıştır. Semra Hoca, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fizik bölümü mezunu. Tüm öğrencilerin bu süreci en başarılı şekilde atlamaları için elinden geleni yapmak yapmaya çalışıyor.

???

Prizmada Işık

Prizmada yukarıdan aşağıya doğru gittikçe:

  • Enerji artar.
  • Işığın dalga boyu artar.

Işık Akısı

Işığın Kırılması

Beyaz ışığı prizmaya yolladığımızda en çok kırılan mor ışıktır. En az kırılan ise kırmızı ışıktır.

???

Işık Renkleri

  • Kırmızı + Yeşil = Sarı
  • Kırmızı + Navi = Magenta
  • Yeşil + Mavi = Cyan
  • Kırmızı + Yeşil + Mavi= Beyaz

Aydınlanma Şiddeti


Tamamlayıcı Renk

Birbirini beyaz ışığa tamamlayan renklere birbirlerinin tamamlayıcısı denir.

  • Sarı + Mavi = Beyaz
  • Magenta + Yeşil = Beyaz
  • Cyan + Kırmızı = Beyaz

Renkli yüzeye gönderilen ışınların yansımasından örnekler:

yeşil
Işığın Kırılması, Snell Yasası, Prizmada Işık, Işık Renkleri... Kırılma ve Renk konusu hakkında bilmen gerekenler ve soru çözüm ipuçları burada! mavi

Kunduz Kazandıran İpuçları Serimize devam ederek öğrendiklerini pekiştirebilirsin!

???

Prizma ve Işık Renkleri Soru Çözümü

Kırılma ve Renk konusunda bolca soru çözerek pratik yapabilirsin. Bu konu, Fizik ve Optik konusu için ilk ve temel konulardan biri olduğu için iyice pekiştirmen önemli. Işığın Kırılması, Snell Yasası, Prizmada Işık, Işık Renkleri, Tamamlayıcı Renkler gibi alt başlıklar pek çok bilgi ve kavram içeriyor. Bu da daha çok soru tipini barındırdığı anlamına gelir. Bu konudan direkt soru gelebildiği gibi, farklı konuların da içinde sıkça geçtiğini görüyoruz. Ders Fizik olunca, bu kavramlar, her zaman karşımıza çıkabilir! TYT ve AYT Fizik testlerinde de sıklıkla sorulması tercih edilen konulardan biri.

Bilgileri, tanımları, özetleri ve kuralları ve formülleri öğrendikten sonra, soruların içinde nasıl yer aldığını görmen gerekli. Fizik Konu Anlatımı yazımıza da göz attıktan sonra, kendi kaynaklarına ek olarak MEB tarafından yayınlanan Kazanım Testlerini de çözmeni tavsiye ediyoruz. TYT ve AYT Fizik dersindeki netleri yükseltmedeki anahtar, konu çalışmalarını tamamladıktan sonra bolca soru çözmek ve yapılamayan soruların doğrusunu öğrenmek. Aşağıdan konu hakkında bazı soruları inceleyebilirsin!

Güneş ışığı altında şekildeki renklere boyanmış I, II, III numaralı dairesel levhalar ok yönünde döndürülüyor. Buna göre hangi levhalar beyaz renkte algılanabilir?

Fizik

Renk

Güneş ışığı altında şekildeki renklere boyanmış I, II, III numaralı dairesel levhalar ok yönünde döndürülüyor. Buna göre hangi levhalar beyaz renkte algılanabilir?

☀️☀️☀️

Her ders için değişmeyen kilit nokta bol bol soru çözümü ile pratik yapmak. Çözemediğin sorulara yanıt bulmak istiyorsan sınava hazırlık sürecinde Kunduz hep yanında! Profesyonel eğitmenler tarafından hazırlanan Soru Çözümü, binlerce soru ve çözümden oluşan Soru Bankası hizmetlerimizden faydalanabilirsin.

Sınava hazırlanmanın en kolay yolu

Sınırsız video içerikler ve soru çözümleri ile sınava hazırlan

ÜCRETSİZ KAYDOL