Hayalindeki netler. İhtiyacın olan her şey. Tek platform.

Soru çözüm, yayın seti, birebir rehberlik, canlı dersler ve daha fazlası Kunduz’da. Şimdi al, netlerini artırmaya başla.

Görüşme BaşlatPaketleri İncele

Kimya Uygulamalarında İş Sağlığı ve Güvenliği

Kimya Uygulamalarında İş Sağlığı ve Güvenliği konu anlatımı, Kunduz eğitmenimiz tarafından hazırlandı! Kimya uygulamalarında uyulması gereken iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları ve güvenlik sembolleri hakkında bilmen gerekenler bu yazıda!

5 dakikalık okuma
Kunduz Eğitmen tarafından yazıldı, 8.09.2021
Kimya Uygulamalarında İş Sağlığı ve Güvenliği

Hesap Oluştur

Ücretsiz kaydol, sınırsız video içerikler ve soru çözümleri ile sınava hazırlan!

ÜCRETSİZ KAYDOL

 

Konu çalışmalarını tamamladıktan sonra, zaman zaman notlarına ve formüllere bakmaya ihtiyaç duyabilirsin. Tekrar yaparken ya da soru çözerken notlara göz atmak ve gerekli ipuçlarını almak, öğrenme aşamasında sana epey yardımcı olacaktır. Kunduz ekibi olarak, alanında uzman eğitmenlerimizin de desteğiyle, her konuda mutlaka görmen gereken ipuçlarını, formülleri, ders notlarını senin için derliyoruz! Bu yazıda Kimya Uygulamalarında İş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili bilmen gerekenler yazıyor. Umarız bu konu anlatımı sana yardımcı olur. İyi okumalar!

Kimya Uygulamalarında İş Sağlığı ve Güvenliği Kuralları

Laboratuvarlardaki kimya uygulamalarında güvenli bir şekilde çalışmak için uyulması gereken kurallar vardır:

  • Deneye başlamadan önce deneyle ilgili açıklama ve uyarılar dikkatlice okunup ön hazırlıklar yapılmalıdır.
  • Deneye başlamadan önce daima laboratuvar önlüğü giyilmeli, gerekiyorsa eldiven ve gözlük kullanılmalıdır. Uzun saçlar toplanmalı, varsa yüzük ve bilezik gibi takılar çıkarılmalıdır.
  • Acil durumlarda kullanılacak ilk yardım seti, yangın söndürücü ve göz yıkama duşu gibi malzemelerin kontrolü yapılıp yerleri öğrenilmelidir.
  • Laboratuvara dikkat dağıtacak radyo, cep telefonu gibi aletler alınmamalıdır.
  • Laboratuvarların havalandırma durumu kontrol edilmelidir.
  • Laboratuvarlarda gürültü yapılmamalı, tezgâhların arasında koşulmamalı şakalaşılmamalıdır.
  • Laboratuvarda herhangi bir şey yenilip içilmemeli, çalışırken eller ağıza, yüze ve göze sürülmemelidir.
  • Kimyasal maddelere elle temas edilmemeli, koklanmamalı ve tadına bakılmamalıdır.
  • Kırılan cam malzemeler elle toplanmamalıdır.
  • Zarar görmüş ve kirli deney aletleri kullanılmamalıdır.
  • Sıcak cam malzemeler soğuması için asla musluk suyuna doğrudan tutulmamalıdır.
  • Tüm atıklar sınıflarına göre çöp kutularına atılmalıdır.
  • Deney bittikten sonra deneyde kullanılan erlen, beher, pipet, deney tüpü gibi malzemeler kurallara uygun şekilde yıkanıp kurutulduktan sonra yerlerine bırakılmalıdır.
  • Deney esnasında kullanılacak olan kimyasallar ihtiyaç kadar uygun malzemelerle (spatül gibi) alınmalıdır.
  • Çözelti konulan şişeler mutlaka etiketlenerek uygun koşullarda saklanmalıdır.
  • Asit, baz gibi aşındırıcı ve yakıcı maddeler cildimizle veya gözümüzle temas ettiğinde temas eden bölge bol su ile yıkanıp tıbbi yardım alınmalıdır.
  • İtfaiye ve cankurtaran telefonları görülebilecek bir yere asılmalıdır.
  • Güvenlik amaçlı temel uyarı sembolleri herkesin görebileceği bir yere konulmalı ve çalışırken bu uyarılara dikkat edilmelidir.

SEMBOL

SEMBOLÜN ANLAMI

Kauçuk Eldiven Çalışırken kauçuk eldiven kullanılmasının uygun olacağı anlamına gelmektedir.
Önlük tulum Çalışırken elbiselerin zarar görmemesi için önlük ya da tulum kullanılması gerektiği anlamına gelmektedir.  
Elektrik fiş Çalışırken şehir şebekesinden elektrik enerjisi kullanmak gerektiği, iletken uçlara dokunulduğunda tehlikeli olacağı anlamına gelmektedir.
Isıtıcı Yapılacak işlemde bir ısıtıcı ya da sıcak bir yüzeyin söz konusu olduğunu; el, yüz, ayak gibi organların yanmaması için dikkatli davranılması ve gerekli tedbirlerin alınmasını ifade eder.
Ambalaj Uygulanacak işlemde kullanılacak kimyasal maddenin ambalajında yer alan ve zarar grupları başlıkları altında anlamı açıklanan sembolün gerektirdiği önlemlerin alınacağını ifade eder.
Kesici delici Yapılacak işlemlerde kesici ya da delici gereçlerin kullanıldığını ve bu işlemler sırasında olabildiğince dikkatli olunması gerektiğini ifade eder.
Göz Çalışma ortamındaki toz, şiddetli ışık, yüksek sıcaklık ve başka bir nedenle göz ve yüzün zarar görebileceğini ifade eder.
yangın Yapılacak işlemler sırasında yangın çıkmaması için gereken duyarlılığın gösterilmesi ve gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini ifade eder.
Gözlük Yapılacak işleme başlamadan önce gözlük takmak gerektiğini ifade eder.

Konu anlatımı yazılarımıza göz attıktan sonra, kendi kaynaklarına ek olarak MEB Kaynaklarını da incelemen faydalı olabilir. Kimya Konu Anlatımı videolarımıza göz attıktan sonra, kendi kaynaklarına ek olarak MEB Kaynaklarını da incelemen faydalı olabilir. Soru çözerek bu türün özellikleri, tanınan yazar ve eserleri hakkında alıştırma yapıp konuyu pekiştirebilirsin!

☀️☀️☀️

Sınava hazırlık uzun bir maraton. Kunduz ekibi olarak bu yolculukta yanında olmayı çok isteriz! Alanında uzman Profesyonel eğitmenler tarafından hazırlanan Soru Çözümü, binlerce soru ve çözümden oluşan Soru Bankası hizmetlerimizden faydalanabilirsin. 

Sınava hazırlanmanın en kolay yolu

Sınırsız video içerikler ve soru çözümleri ile sınava hazırlan

ÜCRETSİZ KAYDOL