Hayalindeki netler. İhtiyacın olan her şey. Tek platform.

Soru çözüm, yayın seti, birebir rehberlik, canlı dersler ve daha fazlası Kunduz’da. Şimdi al, netlerini artırmaya başla.

Görüşme BaşlatPaketleri İncele

Matematik Öğretmenliği Hakkında Bilmen Gerekenler

Matematik Öğretmenliği öğrencileri ve mezunları ile konuşarak okul ile ilgili bilgi topladık. Matematik Öğretmenliği hakkında bilmen gerekenler burada!

3 dakikalık okuma
Sonnur tarafından yazıldı, 3.01.2022
Matematik Öğretmenliği Hakkında Bilmen Gerekenler

Hesap Oluştur

Ücretsiz kaydol, sınırsız video içerikler ve soru çözümleri ile sınava hazırlan!

ÜCRETSİZ KAYDOL

 

Matematik öğretmenliği hakkında farklı üniversitelerde okuyan öğrenciler senin için deneyimlerini paylaştı. Hangi okulda ve bölümde okuyacağını belirlemen, hayallerine giden yolda oldukça önemli. O nedenle sana yakın gelen tüm üniversiteleri ve bölümleri detaylıca incelemen gerekiyor. Okulun sana sağlayacağı imkanlar neler, bölümün eğitim sistemi nasıl…
Bu yazımızla beraber YTÜ matematik öğretmenliği, Boğaziçi matematik öğretmenliği ve Boğaziçi ilköğretim matematik öğretmenliği yazılarımızı okumayı unutma!


Matematik Öğretmenliği Hakkında Genel Bilgi

Hepimizin bildiği üzere, matematik zorunlu eğitimin temel bir parçası. İlköğretim ve lise düzeyindeki öğrencilere bu eğitimin verilmesinden de matematik öğretmenleri sorumlu. Değişen eğitim programlarına ve iletişim teknolojilerine uyum sağlayabilen, araştırma ve sorgulama alışkanlığına sahip, öğretmenlik becerileri açısından üstün nitelikli, iletişim becerileri kuvvetli, kendini yenileyebilen, gelişmelere açık ve alanlarında önemli görevler üstlenen öğretmenler, Matematik eğitimi için önemli bir konumda.

Diğer öğretmenlik türleri gibi bu bölüm de eğitim fakültelerinde bulunuyor. 4 yıllık bir lisans eğitimi gerektiriyor. Eğitim sürecinin içerisinde zorunlu staj görülüyor.


Lisans programı neler içerir?

Matematik öğretmenliği bölümü, ilk senelerinde matematik ve diğer sayısal bilimler için (Fizik, Mantık gibi) temel dersler içeriyor. Sonraki senelerde programlar genelde seçmeli ders ağırlıklı oluyor ve öğrencilerin ilgi alanlarına göre ilerlemeleri bekleniyor. Bu derslerin yanı sıra, sınıf yönetimi, eğitim ahlak ve etiği, rehberlik gibi eğitim içerikli dersler de programda mevcut. Boğaziçi Üniversitesi İlköğretim Matematik Öğretmenliği öğrencisi Nurseli, bölümünün lisans programını şu şekilde anlattı:

“Bölümümüz okulun Matematik ve Fen Alanları Eğitimi Bölümü’nün bir alt dalı olarak sayılmaktadır. Zorunlu olarak aldığımız Matematik ve Fizik derslerine ek olarak eğitim dersleri ağırlıklı bir programımız bulunuyor. 1. ve 2. sınıfta Fen-Edebiyat Fakültesi tarafından verilen alan dersleri ağırlıklı bir programımız varken 3. ve 4. sınıfta çoğu zorunlu dersimiz Eğitim Fakültesi’nden aldığımız Fen ve Matematik Eğitimi dersleri oluyor. 1. sınıfın 2. döneminde aldığımız Bilgisayara Giriş dersinde genel olarak bir öğretmene derslerinde fayda sağlayacak Excel gibi programları öğrenip web sitesi tasarımı yapıyoruz. Ayrıca bizim bölümde seçmeli derslerin fazla olması da lisans eğitimimiz boyunca kendimizi geliştirebileceğimiz farklı alanlara yönelmemizi de sağlıyor ve bu sayede mezun olunca sınırlı bir kariyer alanının ötesine çıkabiliyoruz. Seçmeli derslerinizi ilginiz olan alanlardan seçmeye özen göstermelisiniz.”


Matematik öğretmeni olmak için hangi derslerin iyi olması gerekir?

MEB tarafından belirtildiği üzere Matematik öğretmeni olmak isteyenlerin üstün bir sayısal düşünme yeteneğine sahip, bu alana karşı ilgili ve başarılı olmaları beklenir. Bu sebeple lise döneminde matematik, geometri ve temel fen bilimleri derslerinde iyi olmanız beklenebilir.
Buna ek olarak düşüncelerini başkalarına açık bir biçimde aktarabilen, iyi bir öğrenme ortamı sağlayabilen, dikkatli, işine özen gösteren, insanlarla iyi iletişim kurabilen; sevecen, hoşgörülü, sabırlı, öğrencilerin duygu ve düşüncelerini anlayabilen, kendini geliştirmeye istekli kimseler olmaları gerekir.

Okul seçimi yaparken ise seçmeli derslerde sunulan imkan, okulun dili, staj imkanı, akademisyenlerin sayıca yeterliliği göz önünde bulundurulmalıdır.

Lise matematik öğretmeni olmak için hangi bölüm okunmalı?

İlköğretim matematik öğretmenliği ve matematik öğretmenliği olarak iki farklı bölüm bulunmaktadır. Liselerde matematik öğretmeni olmak için “matematik öğretmenliği” bölümü okunması gerekmektedir.

İlköğretim matematik öğretmeni lisede görev yapabilir mi?

Bu sorunun cevabı hayır. Matematik öğretmenliği mezunları ilköğretime geçiş yapabilirken ilköğretim bölümü mezunları lisede görev yapamaz. ,

Bölüme yerleşenler, netleri, okul başarı puanları ve okulların sıralamaları gibi bilgilere erişmek için tıklayabilirsin.

Sınava hazırlanmanın en kolay yolu

Sınırsız video içerikler ve soru çözümleri ile sınava hazırlan

ÜCRETSİZ KAYDOL