Hayalindeki netler. İhtiyacın olan her şey. Tek platform.

Soru çözüm, yayın seti, birebir rehberlik, canlı dersler ve daha fazlası Kunduz’da. Şimdi al, netlerini artırmaya başla.

Görüşme BaşlatPaketleri İncele

Modern Fiziğin Teknolojideki Uygulamaları Konu Anlatımı

Modern Fiziğin Teknolojideki Uygulamaları konu anlatımı senin için hazırlandı! Modern Fizik hakkında bilmen gerekenler bu yazıda!

4 dakikalık okuma
Sonnur tarafından yazıldı, 18.08.2021
Modern Fiziğin Teknolojideki Uygulamaları Konu Anlatımı

Hesap Oluştur

Ücretsiz kaydol, sınırsız video içerikler ve soru çözümleri ile sınava hazırlan!

ÜCRETSİZ KAYDOL

 

Modern Fiziğin Teknolojideki Uygulamaları konusu, AYT Fizik testinde karşına çıkabilecek bir konu. Modern Fizik konusunun devamı olarak günük hayata dair bilgiler ve yorumlamalar içeriyor. Lazer, Nanoteknoloji, Süper iletkenler, Yarı iletkenler, Görüntüleme Teknolojileri bu konunun alt başlıkları arasında. Soru çözmeye başladıktan sonra bu konunun sana çok kolay geleceğine eminiz! Şimdi birlikte Modern Fizik’in Uygulamaları konusunu keşfedelim!

Lazer Işınları Kullanım Alanları

Lazer ışınlarının oluşumu, atomların enerji düzeyi arasındaki farklılıktan kaynaklanır. Uyarılmış emisyon ile aynı fazda eşit frekanslı foton oluşturabilen ışık kaynağına lazer denmektedir. Lazer ışınları aynı faz ve frekansta oluşabildiği için tek renklidir. Yüksek enerjiye sahip oldukları için günlük hayatta kaynak yapma, kesme işlemleri için kullanılabilir. Tıptan haberleşmeye, malzeme üretiminden reklamcılığa kadar pek çok alanda lazer ışınlarının uygulamalarını görürürüz.

  • Tıp: Lazer ile göz çizdirme tedavisi oldukça yaygındır. Cilt, diş, göz operasyonlarında lazerden faydalanılır.
  • Haberleşme: Fiber optik kablolarla iletişim sağlanırken lazer teknolojisi kullanılır.
  • Sanayi & Malzeme Üretimi: Yukarıda verdiğimiz kaynak yapma örneği gibi sanayide pek çok kullanım alanı vardır. Kesim, lehimleme, kaplama işlemlerinde lazer kullanılır.
  • Reklamcılık & Eğlence Sektörü: Eğlence mekanlarındaki lazer ışık gösterilerinin yanı sıra, CD-DVD oynatıcılarında, blue-ray teknolojisinde lazer kullanılır.
  • Savunma Sanayisi: Sanayi teknolojilerinde hedef saptama, mesafe ölçümü gibi alanlarda lazer kullanılır.

Nanoteknoloji Kullanım Alanları

Nano, bilimde çok küçük boyutları ifade etmek için kullanılır. (1 nanometre = 10-9 metre) Bu nano boyutlu maddelerin işlenmesi ve kullanılması ile nanoteknoloji ilgilenir. Nanomaddeler, büyük boyutlu maddeleri yapısında değişimlere sebep olabilir ve o maddeye yeni özellikler kazandırabilir.

  • Kıyafetlerimizde leke tutmayan, su tutmayan, yanmayan akıllı kumaşlar nanoteknoloji ile üretilir.
  • Organik ışık yayan diyotlar (OLED), filmlerde de nanoteknolojiden yararlanılır.
  • Elektronik, tıp, kimya, tarım teknolojileri alanlarında da nanoteknoloji vardır.

Süper İletkenler Kullanım Alanları

Süper iletkenler, belli bir sıcaklık altında dirençlerin sıfıra düşürerek doğru akımın iletilmesinde normal iletkenlere göre bir fark yaratır. Elektriksel direncin azalması, günlük hayat teknolojisinde ve bilimsel çalışmalarda sıkça kullanılmaktadır.

  • Parçacık Hızlandırıcılar: Nükleer fizik ve parçacık fiziği deneylerinde sıklıkla kullanılan bu mekanizmada, yüklü parçacıklar elektrik akımı ile çok büyük hızlara ulaşabilir. Hızlanma için manyetik alanın artışı, süper iletkenler vasıtasıyla gerçekleşir.
  • Maglev Treni (Manyetik Levitasyon): Manyetik levitasyon, maddenin ağırlığa ve yer çekimine rağmen havada asılı kalabilmesidir. Bu olayın günlük hayatta görüldüğü yerlerden biri de Maglev Treni’dir. Tren tabanındaki mıknatıslar aracılığıyla bir manyetik alan oluşur. İtme kuvvetini oluşturacak manyetik alanın oluşturulmasında süper iletkenler kullanılır.

Yarı iletken Teknoloji Kullanım Alanları

Yarı iletkenler, klasik iletken ve yalıtkan madde tanımının arasında yer alır. Normalde yalıtkan özellik gösterirken; ıs, ışık, elektriksel gerilim gibi dış etkenlerle iletken olabilirler. Silisyum ve germanyum, yarı iletken maddelere örnektir.

Yarı iletken maddelerin teknolojide pek çok kullanım alanı bulunmaktadır. Diyot, Transistör, LED, fotodiyot, Fotodirenç, Güneş Pilleri mekanizmalarında yarı iletken teknoloji kullanılır. Örneğin fotodiyot teknolojisi; uzaktan kumanda, alarm, otomatik kapı sistemlerinde yer almaktadır.

Görüntüleme Teknolojileri Kullanım Alanları

Özellikle Tıp alanında kullanılan görüntülenme teknolojileri ile, insan anotomisini anlamak ve vücutta olan olayları analiz ederek tedavisini sağlamak kolaylaşmıştır. Röntgen, MR (Manyetik Rezonans), Tomografi; PET (Pozitron Emisyon Tomogrofisi), Ultrason, Sonar, Radar, Termal Kamera gibi araçların çalışma prensibinde görüntüleme teknolojileri mevcuttur.

Şimdi Modern Fiziğin Teknolojideki Uygulamaları soru çözümlerine devam edebilirsin!

Modern Fizik konusunda bolca soru çözerek pratik yapabilirsin. Bu konu, AYT Fizik için temel konulardan biri olduğu için iyice pekiştirmen önemli. Kuantum Fiziği, Wien’in Kayma Yasası, Siyah Cisim Işıması, Compton Saçılması, Dalga Modeli ile Açıklanan Olaylar, Özel Görelelik, Zaman Genişlemesi ve Uzunluk Büzülmesi gibi alt başlıklar pek çok bilgi ve kavram içeriyor. Bu da daha çok soru tipini barındırdığı anlamına gelir. Bu konudan direkt soru gelebildiği gibi, farklı konuların da içinde sıkça geçtiğini görüyoruz. Ders Fizik olunca, bu kavramlar, her zaman karşımıza çıkabilir! AYT Fizik testlerinde de sıklıkla sorulması tercih edilen konulardan biri.

Bilgileri, tanımları, özetleri ve kuralları ve formülleri öğrendikten sonra, soruların içinde nasıl yer aldığını görmen gerekli. Fizik Konu Anlatımı videomuza da göz attıktan sonra, kendi kaynaklarına ek olarak MEB tarafından yayınlanan Kazanım Testlerini de çözmeni tavsiye ediyoruz. TYT ve AYT Fizik dersindeki netleri yükseltmedeki anahtar, konu çalışmalarını tamamladıktan sonra bolca soru çözmek ve yapılamayan soruların doğrusunu öğrenmek.

Her ders için değişmeyen kilit nokta bol bol soru çözümü ile pratik yapmak. Çözemediğin sorulara yanıt bulmak istiyorsan sınava hazırlık sürecinde Kunduz hep yanında! Profesyonel eğitmenler tarafından hazırlanan Soru Çözümü, binlerce soru ve çözümden oluşan Soru Bankası hizmetlerimizden faydalanabilirsin.

Sınava hazırlanmanın en kolay yolu

Sınırsız video içerikler ve soru çözümleri ile sınava hazırlan

ÜCRETSİZ KAYDOL