Hayalindeki netler. İhtiyacın olan her şey. Tek platform.

Soru çözüm, yayın seti, birebir rehberlik, canlı dersler ve daha fazlası Kunduz’da. Şimdi al, netlerini artırmaya başla.

Görüşme BaşlatPaketleri İncele

Bağıl Hareket 11. Sınıf Fizik Konu Anlatımı

Bağıl Hız, Yol Problemleri, Akıntı ve Nehir Problemleri.... Bağıl Hareket hakkında bilmen gerekenler ve soru çözüm ipuçları burada!

3 dakikalık okuma
Kunduz Eğitmen tarafından yazıldı, 18.01.2022
Bağıl Hareket 11. Sınıf Fizik Konu Anlatımı

Hesap Oluştur

Ücretsiz kaydol, sınırsız video içerikler ve soru çözümleri ile sınava hazırlan!

ÜCRETSİZ KAYDOL

 

Konu çalışmalarını tamamladıktan sonra, zaman zaman notlarına ve formüllere bakmaya ihtiyaç duyabilirsin. Tekrar yaparken ya da soru çözerken notlara göz atmak ve gerekli ipuçlarını almak, öğrenme aşamasında sana epey yardımcı olacaktır. Kunduz ekibi olarak, alanında uzman eğitmenlerimizin de desteğiyle, her konuda mutlaka görmen gereken ipuçlarını, formülleri, ders notlarını senin için derliyoruz!? Bu yazımızda Bağıl Hız örnekleri, Bağıl Hareket Formülü, Akıntı ve Nehir Problemleri hakkında bilmen gerekenler ile Fizikte Bağıl Hareket soruları çözerken işine yarayacağını düşündüğümüz ipuçları yer alıyor. Özellikle 11. sınıf Fizik çalışmalarında bu yazı yararlı olacaktır. Umarız bu notlar sana yardımcı olur. İyi okumalar!

Bu notlar, Kunduz eğitmenimiz Meltem Hoca tarafından hazırlanmıştır. Meltem Hoca, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi 2013 mezunu, yaklaşık 6 yıldır Fizik öğretmenliği yapıyor. Bilgilerini öğrencilerle paylaşmaya çalışıyor.

???

Bağıl Hareket Nedir? – Bağıl Hareket Konu Anlatımı

İki cismin birbirine göre hareketine bağıl hareket denir. Bağıl hız ise, bir cismin başka bir cisme göre hızına denir.

Bağıl Hareket Formülü – Bağıl Hız Formülü

Vbağıl = Vgözlenen – Vgözlemci

Hız vektöre bir büyüklük olduğundan, işemler vektörlerin özelliklerine göre yapılır.

Birbirine doğru sırasıyla VA ve VB hızlarıyla gelen A ve B araçları için:

  • VA: A’nın yere göre hızı
  • VB : B’nin yere göre hızı
  • VAB : A’nın B’ye göre hızı
  • VBA : B’nin A’ya göre hızı
  • VAB = VA – VB
  • VBA = VB – VA
  • Aynı yönde eşit hızlarla hareket eden cisimler birbirini duruyor görür.
  • Aynı yönde farklı hızlarda hareket eden cisimler birbirini hızları farkı kadar büyüklükte hız ile görür.
  • Zıt yönde hareket eden cisimler birbirlerini hızlarının toplamı kadar büyüklükte hızlarla görür.
  • İki hareketli cisim birbirlerine zıt yönde hareket ediyorsa bağıl hızları en büyük değeri alır.

???

Nehirde Hareket: Akıntı ve Nehir Problemleri – Nehir Problemleri Formülleri

  • Akıntıyla Aynı Doğrultuda Hareket – Yere Göre Hız Nedir?: Nahirde hareket eden bir hareketlinin suya göre hızı kendi hızını ifade eder. Hareketlinin kendi hızı ile akıntı hızının bileşkesi ise yere göre hız olarak ifade edilir.
    • Akıntıyla aynı yönde giden hareketli için X=(V + VA ).t
    • Eğer akıntıya ters yöndeyse: X=(V – VA ).t

Nehir Problemi Örnek Soru Çözümü

SAMPLE QUESTION

Suya göre hızı 2 m/s olan bir yüzücü, akıntı hızı 4 m/s olan bir nehirde akıntı ile aynı yönde 10 saniye, sonra da akıntıya ters yönde 10 saniye yüzüyor. Yüzücünün 20 saniye sonunda başladığı noktaya uzaklığı nedir?

SAMPLE ANSWER

İlk 10 saniye: X=(2 + 4).10= 60 metre
Son 10 saniye: X=(2-4).10=-20 metre
Yani önce 60 metre ilerlemişken, akıntıya ters yüzerken akıntı etkisi ile 20 metre gerilemiştir. Başlaığı noktaya uzaklığı 40 metre olmuştur.

  • Akıntıya Dik Yönde Hareket: Suya göre V hızıyla karşıya geçmeye çalışan bir yüzücünün karşı kıyıda nereye çıkacağını anlamak için yüzücünün bileşke hızını (yere göre hızını) bulmak gerekir. Yüzücünün yere göre hızı ne ise, yüzücü o yönde hareket eder.
Akıntı Soruları Örnek Problem

???

Şimdi Bağıl Hareket ve Nehir Problemleri soru çözümlerine devam edebilirsin!

Bağıl Hareket konusunda bolca soru çözerek pratik yapabilirsin. Doğrusal Hareket’ten sonra gelen Bağıl Hareket konusu, Fizik için ilk ve temel konulardan biri olduğundan iyice pekiştirmen önemli. Bağıl Hareket, Yol Problemleri, Nehir Problemleri gibi başlıklar pek çok bilgi ve kavram içeriyor. Bu da daha çok soru tipini barındırdığı anlamına gelir. Bu konudan direkt soru gelebildiği gibi, farklı konuların da içinde sıkça geçtiğini görüyoruz. Bilgileri, tanımları ve kuralları öğrendikten sonra, soruların içinde nasıl yer aldığını görmen gerekli. Fizik konu anlatımı videolarımıza da göz attıktan sonra, kendi kaynaklarına ek olarak MEB tarafından yayınlanan Kazanım Testlerini de çözmeni tavsiye ediyoruz. Fizik netleri yükseltmedeki anahtar bolca soru çözmek ve yapılamayan soruların doğrusunu öğrenmek.

☀️☀️☀️

Her ders için değişmeyen kilit nokta bol bol soru çözümü ile pratik yapmak. Çözemediğin sorulara yanıt bulmak istiyorsan sınava hazırlık sürecinde Kunduz hep yanında! Profesyonel eğitmenler tarafından hazırlanan Soru Çözümü, binlerce soru ve çözümden oluşan Soru Bankası hizmetlerimizden faydalanabilirsin.

Sınava hazırlanmanın en kolay yolu

Sınırsız video içerikler ve soru çözümleri ile sınava hazırlan

ÜCRETSİZ KAYDOL