Hayalindeki netler. İhtiyacın olan her şey. Tek platform.

Soru çözüm, yayın seti, birebir rehberlik, canlı dersler ve daha fazlası Kunduz’da. Şimdi al, netlerini artırmaya başla.

Görüşme BaşlatPaketleri İncele

Sayı Kümeleri Konu Anlatımı ve Örnek Soru Çözümü

Sayı Kümeleri konu anlatımı ve soru çözümü Kunduz eğitmenimiz tarafından hazırlandı! Sayı Kümeleri hakkında bilmen gerekenler burada!

2 dakikalık okuma
Kunduz Eğitmen tarafından yazıldı, 12.01.2022
Sayı Kümeleri Konu Anlatımı ve Örnek Soru Çözümü

Hesap Oluştur

Ücretsiz kaydol, sınırsız video içerikler ve soru çözümleri ile sınava hazırlan!

ÜCRETSİZ KAYDOL

 

Sayılar, tüm Matematik dersinin temeli. Geri kalan tüm konularda Doğal Sayı, Rasyonel Sayı, Gerçek Sayı, Karmaşık Sayı, İrrasyonel Sayı gibi kavramlar geçecek. Bu terimlerin tanımını ve neleri kapsadığını anlamak oldukça önemli. Şimdi önce Sayı kavramı ve sonrasında bilmen gereken Sayı Kümeleri ve kendi aralarındaki ilişkileri ele alacağız.

Sayı Kümeleri Konu Anlatımı

Sayıları nasıl nitelendiririz? Sayı Kümeleri aşağıdaki şekildedir:

  • Doğal Sayılar
  • Tam Sayılar
  • Rasyonel Sayılar
  • İrrasyonel Sayılar
  • Gerçek Sayılar

Doğal Sayılar Kümesi (N)

N harfi ile gösterilir. N={0,1,2,3,4,5,…} şeklindedir. N harfi, İngilizce Natural:Doğal kelimesinden gelir. 0 dahil olmak üzere, pozitif tam sayıları kapsar. En küçük doğal sayı 0’dır. Sonsuza kadar gittiği için en büyük doğal sayı diye bir kavram yoktur. Ancak iki basamaklı en büyük doğal sayı gibi basamak sayısına göre en büyük sayı belirlenebilir. Her doğal sayı rasyonel sayıdır.

Tam Sayılar Kümesi (Z)

Z harfi ile gösterilir. Z={…, -2,-1,-0,1,2,3,4…} Tam Sayılar, Doğal Sayıların biraz daha genişletilmiş bir halidir. Doğal sayılar 0’ı ve pozitif tam sayıları kapsarken, negatif kısım da dahil olduğunda bütün Tam Sayılar elde edilir.

Rasyonel Sayılar Kümesi (Q)

Q harfi ile gösterilir. Eğer bir sayı, iki tam sayının bölümü şeklinde yazılabiliyorsa Rasyonel Sayıdır.

a, b aralarında asal ve b sıfırdan farklı olsun. a/b şeklinde yazılabilen sayıların kümesi Rasyonel Sayılar’dır.

Rasyonel Sayılar negatif, pozitif ya da 0 olabilir. Rasyonel sayılar Tam Sayılar’ı, dolayısıyla Doğal Sayılar’ı da kapsar. Örneğin 5 doğal sayısı, 5/1 şeklinde ifade edilebilir.

SAMPLE QUESTION

-0.21 rasyonel sayı mıdır?

SAMPLE ANSWER

-0.21, (-21)/100 şeklinde ifade edilebilir. -21 ve 100 tam sayıdır, aralarında asallardır. 0.21 bir rasyonel sayıdır.

İrrasyonel Sayılar Kümesi (I)

Rasyonel sayıların tersine, a, b aralarında asal ve b sıfırdan farklı olsun. a/b şeklinde yazılamayan sayıların kümesi İrrasyonel Sayılar’dır.

Kök dışına çıkamayan sayılar örnektir.

Gerçek Sayı Kümeleri (R)

R harfi ile gösterilir. Rasyonel Sayılar ile İrrasyonel Sayıların birleşimi ile Gerçek (Reel, Gerçel) Sayılar oluşur. Gerçek sayılar, sayı doğrusunda yer alır.

Sayı Kümeleri Konu Anlatımını Tamamladık!

Bu konuyu tam olarak anlamak için senin de tahmin edeceğin üzere soru çözümü yapmak da çok önemli. Çünkü konseptleri iyice kavrayıp öğrendikten sonra, soruların içinde nasıl yer aldığını görmen gerekiyor. Matematik Konu Anlatımı yazılarımıza göz attıktan sonra, kendi kaynaklarına ek olarak MEB Kaynaklarını da incelemen faydalı olabilir.

☀️☀️☀️

Her ders için değişmeyen kilit nokta bol bol soru çözümü ile pratik yapmak. Çözemediğin sorulara yanıt bulmak istiyorsan sınava hazırlık sürecinde Kunduz hep yanında! Profesyonel eğitmenler tarafından hazırlanan Soru Çözümü, binlerce soru ve çözümden oluşan Soru Bankası hizmetlerimizden faydalanabilirsin.

Sınava hazırlanmanın en kolay yolu

Sınırsız video içerikler ve soru çözümleri ile sınava hazırlan

ÜCRETSİZ KAYDOL