Hayalindeki netler. İhtiyacın olan her şey. Tek platform.

Soru çözüm, yayın seti, birebir rehberlik, canlı dersler ve daha fazlası Kunduz’da. Şimdi al, netlerini artırmaya başla.

Görüşme BaşlatPaketleri İncele

2023 TYT İle Alan Bölümler – TYT Meslekleri

TYT ile alan bölümler hangileri? Bu bölümlerin puan ve sıralamaları ne? Bu yazımızda TYT ile alan bölümler hakkında bilmen gerekenleri anlatıyoruz.

5 dakikalık okuma
Sonnur tarafından yazıldı, 11.01.2022
2023 TYT İle Alan Bölümler – TYT Meslekleri

Hesap Oluştur

Ücretsiz kaydol, sınırsız video içerikler ve soru çözümleri ile sınava hazırlan!

ÜCRETSİZ KAYDOL

 

TYT ile alan bölümler , TYT meslekleri neler senin için listeledik. Üniversite sınavına hazırlanırken Sayısal, Eşit Ağırlık, Sözel, Dil alanlarından birini seçip hazırlanıyorsun. Ancak bazı bölümler TYT sınavında aldığın sonuca göre alım yapıyor. O nedenle hedeflerine yönelik çalışmalarını yürütürken TYT puan türü ile alan bölümler hakkında da araştırma yapman ve ona göre hazırlanman önemli. TYT bölümleri hangileri? Bu bölümlerin puan ve sıralamaları ne? Bu yazımızda TYT ile alan bölümler hakkında bilmen gerekenleri anlatıyoruz.

TYT ile alan bölümler için puan nasıl hesaplanacak?

Eski YGS-LYS sisteminde YGS puanları da ders ağırlıklarına göre farklı farklı hesaplanıyordu. Ancak yeni sistemde TYT puanı tek tür olarak hesaplanıyor. Testlerin ağırlıkları ise şu şekilde:

  • Türkçe: %33
  • Sosyal Bilimler: %17
  • Temel Matematik: %33
  • Fen Bilimleri: %17

Bu ağırlıklara göre hesaplanan puanın üzerine OBP ekleniyor. OBP hesaplama yazımız sana bu konuda yardımcı olabilir! YKS Puan hesaplama sayfamızda hesap yapmana gerek kalmadan OBP hesaplamalarını ve YKS hesaplamalarını yapabilirsin!


TYT ile alan bölümler hangileri?

TYT ile Alan 4 Yıllık Bölümler : 

YKS sisteminde sadece TYT ile alan 4 yıllık bölüm yoktur. 4 yıllık bir lisans programı tercih etmek isteyen öğrenciler AYT ya da YDT puanı ile tercih yapmak zorundadır. Aşağıdaki listede 2 yıllık sadece  TYT ile girilen bölümleri inceleyebilirsin. 

Aşçılıktan çocuk gelişimine, ilk ve acil yardımdan vergi ve muhasebe uygulamalarına kadar TYT ile alan pek çok bölüm mevcut. TYT’de alan ayrımı bulunmamaktadır. Bu sebeple hangi testleri çözersen çöz puanın yeterli ise istediğin 2 yıllık bölüme bölüm ayrımı olmadan girebilirsin. Aşağıda 2 yıllık sağlık, teknoloji, sosyal bilimleri kategorileri ile ayrılmış şekilde tüm TYT bölümlerini inceleyebilirsin.

TYT Bölümleri

TYT ile Alan 2 Yıllık Bölümler

  • 2 Yıllık Sağlık Bölümleri

    1. İlk ve Acil Yardım
    2. Anestezi
    3. Ağız ve Diş Sağlığı
    4. Tıbbi Görüntüleme Teknikleri
    5. Odyometri
    6. Ameliyathane Hizmetleri
    7. Fizyoterapi
    8. Tıbbi Laboratuvar Teknikleri
    9. Diyaliz
    10. Otopsi Yardımcılığı
    11. Çocuk Gelişimi
    12. Diş Protez Teknolojisi
    13. Radyoterapi
    14. Dezenfeksiyon, Sterilizasyon ve Antisepsi
    15. Optisyenlik
    16. Laborant ve Veteriner Sağlık
    17. Elektronörofizyoloji
    18. Perfüzyon Teknikleri
    19. Nükleer Tıp Teknikleri
    20. Eczane Hizmetleri
    21. Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik
    22. Ortopedik Protez ve Ortez
    23. Patoloji Laboratuvar Teknikleri
    24. Biyomedikal Cihaz Teknolojisi
    25. Podoloji
    26. Çevre Sağlığı
    27. Atçılık ve Antrenörlüğü
    28. Evde Hasta Bakımı
    29. Yaşlı Bakımı
    30. Denizci Sağlığı
    31. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler
    32. Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon

      Teknoloji – Endüstri Bölümleri

    33. Bilgisayar Programcılığı
    34. Uçak Teknolojisi
    35. Grafik Tasarımı
    36. Mekatronik
    37. Elektronik Teknolojisi
    38. Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi
    39. İnşaat Teknolojisi
    40. Uçak Teknolojisi
    41. Gıda Teknolojisi
    42. Hibrid ve Elektrikli Taşıtlar Teknolojisi
    43. Üç Boyutlu Modelleme ve Animasyon
    44. Raylı Sistemler Elektrik ve Elektronik Teknolojisi
    45. Giyim Üretim Teknolojisi
    46. Otomotiv Teknolojisi
    47. Kimya Teknolojisi
    48. Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı
    49. Su Altı Teknolojisi
    50. Makine, Resim ve Konstrüksiyon
    51. Radyo ve Televizyon Teknolojisi
    52. Basım ve Yayın Teknolojileri
    53. Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi
    54. Endüstri Ürünleri Tasarımı
    55. Mimari Restorasyon

      Adalet – Sosyal Bilimler Bölümleri

    56. Adalet
    57. Ceza İnfaz ve Güvenlik Hizmetleri
    58. Nüfus ve Vatandaşlık
    59. Dış Ticaret
    60. Bankacılık ve Sigortacılık
    61. Muhasebe ve Vergi Uygulamaları
    62. İşletme Yönetimi

      Diğer Meslek Bölümleri

    63. Turist Rehberliği
    64. Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri
    65. İş Sağlığı ve Güvenliği
    66. Aşçılık
    67. Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği
    68. Acil Durum ve Afet Yönetimi
    69. Turizm ve Otel İşletmeciliği
    70. İş ve Uğraşı Terapisi
    71. Sivil Savunma ve İtfaiyecilik
    72. Harita ve Kadastro
    73. Hukuk Büro Yönetimi ve Sekreterliği
    74. Yat Kaptanlığı

      2 Yıllık En İyi Bölümler Hangileri?

      En iyi 2 yıllık bölümler hangileri sorusu sorulurken aslında çoğunlukla iş bulma olanakları merak ediliyor. Öncelikle hangi mesleği seçmelisin , hangi alanlar sana uygun buradan başlamak çok daha doğru olacaktır. Örneğin ataması en yüksek bölümlerin çoğunu sağlık bölümleri oluşturuyor. Ancak burada da puanların düşük olmadığını görüyoruz. Bu yüzden hangi bölümü seçersen seç sonrasında efor sarf etmen gerekecek. Bu yüzden çaba harcamaktan hoşlanacağın, sana uygun bölümü bulmak 2 yıllık en iyi bölümleri aramaktan daha doğru olabilir. Eğer yakın bölümler arasında kaldıysan atama puanlarını incelemek, bölümün öğrencileriyle konuşmak iyi bir yol olacaktır. Ayrıca Üniveri sitesinden bölüm mezunlarının çalıştığı alanları, ne kadar sürede iş bulduklarını ve işe başlama maaşlarını inceleyebilirsin.


TYT bölümleri arasındaki en çok merak edilenleri senin için araştırdık! 

İlk ve Acil Yardım

Mezunları 112 acil çağrı merkezlerinde ve ambulanslarda çalışan ilk ve acil yardım bölümü, TYT ile alım yapanlar arasında son yıllarda en çok rağbet gören bölümlerden biri. 12000 kişilik kontenjanı bulunan bölümde geçen yıl en yüksek 178.232 sıralamayla öğrenci alınırken vakıf üniversiteleriyle beraber en düşük 1.436.541 sıralamayla öğrenci alınmış.

Adalet

Adalet sisteminde çalışanlara yardımcı olabilecek elemanlar yetiştiren bu bölümün mezunları eğitimleri süresince pek çok hukuk dersi alırlar. Mahkemelerin yazı işleri bölümlerinde, ceza ve infaz kurumlarında ve özel hukuk bürolarında çalışabilecekleri geniş bir iş alanları vardır. Geçen yılın sıralamalarına göre adalet bölümü en yüksek 269.599 sıralamayla alırken en düşük 1.739.095 sıralamayla öğrenci almış.

Bilgisayar Programcılığı

Bilgisayar programlayabilecek ve yazılım geliştirebilecek insanlar yetiştirmeyi amaçlayan bu ön lisans bölümü web tasarımı, görsel programlama gibi dersler alırlar. Aynı zamanda DGS ile bilgisayar mühendisliği, yazılım mühendisliği, endüstri mühendisliği gibi bölümlere de geçiş yapılması mümkün. Geçen yıl en yüksek 82.800 sıralamayla öğrenci alan bilgisayar programcılığı bölümü en düşük 1.703.023 sıralamasıyla öğrenci almış.

Çocuk Gelişimi

Çocukların gelişim süreçlerini gözlemlemeyi ve gelişimlerine yardımcı olmayı konu edinen bu bölüm gelişimin bebeklikten ergenliğe kadar olan tüm bölümlerini kapsar. Eğitimleri boyunca çocuk gelişimi ve eğitimi üzerine dersler alan çocuk gelişimi öğrencileri, DGS ile 4 yıllık çocuk gelişimi lisans bölümüne ya da okul öncesi öğretmenliği bölümüne geçiş yapabilirler. 2020 yılında en yüksek 359.538 sıralamayla alan çocuk gelişimi bölümünün en düşük sıralaması ise 1.721.710 olmuş.

Odyometri

İşitme kaybı için işitme testlerinin tasarlanması ve uygulanmasına yönelik bir meslek edindirmeyi amaçlayan odyometri bölümü de sağlık alanında ilgi çeken bölümlerden. Bu ön lisans bölümünden mezun olup odyometri teknikeri unvanını alan çalışanların işitme testlerinin uygulanmasında rol alıp hastanelerde hekimlere yardımcı olmanın yanında işitme cihazlarının tasarlanmasına kadar geniş bir iş tanımı var. En üst sırada 213.661 sıralamasıyla alan bölümde en düşük sıralama ise 1.745.778.

Sivil Havacılık ve Kabin Hizmetleri

Hava alanları ve uçak yolculuklarında hizmet vermek üzere insanlar yetiştiren bu bölüm dinamik yapısıyla pek çok üniversite adayının ilgisini çekiyor. Hava yolu şirketlerinde iş imkanı sağlayan bu mesleğin gerekliliklerinden birkaç tanesi farklı iş temposuna ayak uydurabilmek ve İngilizce konuşma becerilerine sahip olmaktır. Geçen yılın sıralamalarına göre en yüksek 302.910 sıralamayla öğrencilerin girdiği bölümde en düşük sıralama ise 1.737.336 civarındadır.

Bunların yanında çok ilgi gören ve ayrıca tanıtımını yaptığımız Ağız ve Diş Sağlığı gibi bölümlerin tanıtımını blogumuzda bulabilirsin! Ayrıca YÖK Atlas ile, tüm puan türleri ve bölümler için detaylı bilgiye ulaşabilirsin!

TYT ile tercih edilebilecek bölümleri seninle paylaştık. TYT puanıyla alan 4 yıllık bir bölüm olmadığından bahsettik ve TYT ile alan en iyi bölümleri paylaştık. Ancak unutma ki en iyi bölüm sana en uygun bölümdür. Tercih yaparken üniversite hayatının yanında meslek hayatını mutlaka göz önünde bulundurmalısın. Bölümlerin meslek alternatiflerini incelemen faydalı olacaktır.

Hangi Mesleği Seçmeliyim emin değilim diyorsan ilgili yazımızı okumanı mutlaka öneririz.

Kunduz’da tavsiye blog yazılarımızın yanında profesyonel eğitmenler tarafından hazırlanan Soru Çözümü, binlerce soru ve çözümden oluşan Soru Bankası hizmetlerimizden faydalanabilirsin.
Uygulamada senin için hazırlanmış , tüm konuları öğrenebileceğin premium içerik ders videolarını incelemeyi unutma!

Sınava hazırlanmanın en kolay yolu

Sınırsız video içerikler ve soru çözümleri ile sınava hazırlan

ÜCRETSİZ KAYDOL