Hayalindeki netler. İhtiyacın olan her şey. Tek platform.

Soru çözüm, yayın seti, birebir rehberlik, canlı dersler ve daha fazlası Kunduz’da. Şimdi al, netlerini artırmaya başla.

Görüşme BaşlatPaketleri İncele

Üniversite Nasıl Kazanılır? YKS’de 10 Hata!

Sınava hazırlanan üniversite adayları için, keşke denmesine sebep olabilecek sık yapılan hataları derledik!

4 dakikalık okuma
Ecem tarafından yazıldı, 10.07.2021
Üniversite Nasıl Kazanılır? YKS’de 10 Hata!

Hesap Oluştur

Ücretsiz kaydol, sınırsız video içerikler ve soru çözümleri ile sınava hazırlan!

ÜCRETSİZ KAYDOL

 

Üniversite nasıl kazanılır sorusunu çok farklı yazılarımızla cevapladık. Bu sefer yapılan ve gözden kaçan hatalar neler bunları inceleyeceğiz. 12. sınıfa geçtin ya da bir yıl daha hazırlanmaya karar verdin. Taktiklerden, yapılması gerekenlerden bahsedeceğiz ama yeni başladığın bu yolculukta bu sefer de sana kötü bir yıl geçirmene, saatlerce çalışıp yorulmana rağmen istediğin sonucu elde edememene , seneye bu zamanlar “keşke yapmasaydım” demene nelerin sebep olacağından bahsetmek istiyoruz. Şimdi birlikte Üniversite Nasıl Kazanılır sorusunu şimdilik kenara bırakıp “Üniversite Nasıl Kazanılmaz?” sorusuna cevap arayalım.


Üniversite Nasıl Kazanılır ya da Kazanılmaz?
Sınav Senesinde Yapılan 10 Hata

1.Gerçekleştirilemeyecek ağırlıkta planlar yapmak!

Böylece programın başarısız olduğunda motivasyonunu bozup aslında gözüne az gelen bir programla yapabileceğinden çok daha azını yaparsın. İyi program yoğun program demek değildir. O günü verimli şekilde geçirmeni sağlayan, elinden geleni yapmanı sağlayan ama yetersiz hissettirmeyen program doğru programdır.?️ Verimli geçen 5 saatin, zihninin yorulduğu odaklanma becerinin düştüğü 9 saatten çok daha kazançlı olacağını unutma.


2. Saatli planlar yapmak!

Hiçbirimizin hayatı kusursuz bir planla ilerlemiyor. O yüzden saatli programlar çok gerçekleştirilebilir olmayabilir.⏰ Bu da sana başarısız olduğunu, programa uyamadığını hissettirir ama aslında sorun sende değil programdadır. İkinci bir sebepse örneğin 12-14 arasına bir etüt koydun . Saati tamamlamak için verimin düşse de masada oturduğunda aslında verimsiz , sana katkısı olmayan bir çalışma geçireceksin ve vakit kaybına sebep olacak.


3. Bitiremeyeceğin sayıda kitap satın almak!

Fazlaca kitap almak özellikle son zamanlarda seni kitap bitirme telaşına düşürebilir ve senin için en verimli olacak çalışmalara odaklanmaktansa bunun endişesini hissedebilirsin.? Çok iyi çalışmış olabilirsin ama fazlaca aldığın için rafta duran kitaplar sana yeterince hazırlanmamış hissi verecektir. Bitirdikçe yeni kitap alman çok çok daha iyi olur.


4. Kendine makineymişsin gibi davranmak!

Bunun bir yıl sürecek uzun soluklu bir yolculuk olduğunu ve en büyük yardımcının ve sermayenin kendin olduğunu unutma. Bu yolculukta kendine çok iyi bakmalısın. 7 saatten az uyumak, şimdiden günde 8-9 saat çalışmak ne yazık ki ileride patlak verebilir.? Ocak ayına geldiğinde bu yüklenme  net düşüşleri yaşamana sebep olabilir. Kendinin sınırlarının ve ara vermen gereken zamanların farkında ol. Daha iyi çalışabilmek için dinlen.


5. AYT ve TYT dengesi sağlamamak/ TYT’ye odaklanmak!

AYT’nin önemini herkesten duydun. 2020 YKS de bunu bize bir kez daha gösterdi. TYT her zaman sürprizlidir ve sınav anıyla ilişkilidir. TYT’de net yükseltmek çok daha fazla pratik ve zaman ister. Çalışmamızın karşılığını doğrudan göremeyebiliriz. AYT ise çok daha vefakar bir sınavdır. ? Verdiğin emeğin karşılığını sana net olarak verir ve sınavda şaşırtmaz. Ayrıca AYT’nin puan ağırlığının daha fazla olduğunu biliyorsun. Elbette TYT’de temel konuları halletmeden üzerine AYT’yi koyamayız. Bunlar mutlaka çalışılmalı ve gerekli önem verilmeli TYT’ye ama TYT’yi sağlamlaştırmaya çalışırken garanti sonuç veren AYT’ye haksızlık etmemek gerekli.


6. Sabırsız olmak!

Paragraf netlerin, problemler netlerin ya da AYT matematiğin bir haftada istediğin seviyeye gelemez. Her ne yapıyorsan ne için uğraşıyorsan anahtar kelime: sabır! Yapmaya devam et. Başkalarının da bu yoldan geçtiğini, bunları yaşadığına bil. Olmadığını düşünüp, sabırsızlık gösterip bırakmak en büyük hata. Hiçbir yol, hiçbir yöntem süreklilikten daha etkili değildir.??


7. Dalgalanmalara yenilmek!

TYT netlerinde de AYT netlerinde de dalgalanmalar olacak. Bu denemenin yayının farkından, zorluk seviyesinden, o denemede konu ağırlığının farklı olmasından, senin odağının düşük olması gibi pek çok sebepten olabilir.? Bir deneme hiçbir şey göstermez. Ama bu denemeyi senin karnen gibi görürsen işte o zaman hiç sorun olmayan bu deneme moralini bozduğu belki çalışmalarını aksattığı için sorun olur. Adı üstünde bunlar deneme istediğin kadar yanılma hakkın var. Hatta bu denemede düşüş görmen senin avantajın olur. Çünkü bu senaryoyu sınavdan önce deneyimlemiş olacaksın. Yapamadığın soruları öğrendiğin sürece tüm denemeleri artıya dönüştürülebilirsin.


8. Tekrar yapmamak!

Yeni konu bitirme telaşından tekrar arka plana atılabiliyor. Büyük emekler verdiğin konulardan 1 ay sonra soru çözemeyebilirsin. Bu hem motivasyon bozucu hem de tekrarın ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Yeni konu çalışmak kadar tekrar da önemli. Önceki konulardan haftada bir test çözmek bile sana bu konuda çok yardımcı olur.


9. Eksik konuları dikkate almamak!

Bazen zaten iyi yaptığımız konulara çalışma eğiliminde yeni, sevmediğimiz konulardan kaçma eğiliminde olabiliyoruz. Yüzleşmek istemesek de sevmesek de sana yeni net getirecek konuların bunlar olduğunu unutma. Çoğu sevmediğimiz dersi ya da konuyu bilmediğimiz için sevmiyoruz. Sadece bu konularla yeni bir başlangıç yap. ?


10. En büyük odağının konu bitirmek olması!

Bitirmen gereken birçok konun olduğu için hızlı hızlı tüm konuları bitirmeye çalışmak konuyu tam öğrenemeden, derinleşemeden geçmene sebep olur. “Böyle detaylı çalıştığımda konular yetişmez.” diyebilirsin. Tüm konuları bitirip denemede çözemedikten sonra konuları bitirmiş olmak bir anlam ifade etmiyor. Her ne çalışıyorsan onu en iyi şekilde öğrenmeye çalış.


Keşkelerden uzak bol “iyi ki”li bir sınav yılı olsun. Tüm sınav yılı boyunca Kunduz’un yanında olduğunu unutma. YKS’ye çalışırken takıldığın her soruda çözümü 15 dakika içinde Kunduz sayesinde öğrenebilirsin. Profesyonel eğitmenler tarafından hazırlanan Soru Çözümü, binlerce soru ve çözümden oluşan Soru Bankası hizmetlerimizden faydalanabilirsin.

Sınava hazırlanmanın en kolay yolu

Sınırsız video içerikler ve soru çözümleri ile sınava hazırlan

ÜCRETSİZ KAYDOL