Deprem Dalgaları

Deprem dalgaları günlük yaşantımızda sürekli hazır  olmamız gereken doğal afet olan deprem dalgaları   yakından inceleyelim.
Öncelikle tanımından  bahsedecek olursak yer kabuğundaki büyük   sarsıntılar buna titreşim de diyebiliriz sonucu  oluşan doğal afet olarak nitelendirebiliriz.   Deprem dalgalarını inceleyen bilime  Sismoloji, alt bilim dalı olarak geçer ve   sismolog bu bilimi Sismoloji bilimini inceleyen  inceleyen bilim adamı ve Sismograf deprem   dalgalarını kaydeden cihaz olarak ifade  edebiliriz.
Depremin büyüklüğünü ölçen   depremin büyüklüğünü hani bazen diyoruz ya umarım  insanlığımızdan uzak olur böyle doğal felaketler   ve Marmara Bölgesi'nde 7.4 7.2 şekilde ifade   edilmişti.
Depremin büyüklüğünü ölçeklendirdiğimiz  o söylediğimiz ifade aslında Ritcher   ölçeği olarak ifade ederiz.
Depremin büyüklüğü  ile şiddeti farklı ifadelerdir.
Depremin   büyüklüğünde ortaya çıkan enerjinin salınan  enerjinin ölçeğini ifade ediyoruz depremin   büyüklüğünde depremin şiddeti ise ne kadar  hasarı ortaya çıkardığıdır.
Depremin şiddeti ile   büyüklüğü o yüzden farklı diyelim şuraya.  Farklı ifadelerdir.
Dediğim gibi depremin   büyüklüğü açığa çıkan enerji salınan enerjinin  büyüklüğünü Ritcher ölçeği ile ölçeklendiriyoruz.   Depremin şiddeti ise burada verilen hasardan ifade  edebilirleriz ortaya çıkan hasar sonucunda ifade   edebiliriz bu durumu.
Deprem dalgalarında  genel özellikleri bu şekilde tabi ki burada   bu deprem insanlar için ve canlılar için  zararlıdır.
Deprem canlılar için zararlı   bir doğal afettir.
Korunma yolları bu gibi  durumlarda korunma yollarını iyi öğrenmeliyiz.   Ne gibi, sözel olarak konuşacak olursak bir  binada oturmayı tercih ettiğimiz de binanın   zemin fizibilitesi nasıl yapıldığı yani nasıl  bir zeminde olduğu binanın yerleşmesi gereken   bir zemin olup olmadığının raporlarını incelemek  binanın yapıldığı betonun sınıfının kalitesinin   raporlarının incelenmesi gerekir.
İnsanlarımız  maalesef kendi oturacakları evlerine alacakları   sırada bunlara dikkat etmiyor bu önemlidir.  Evimizin iç dizaynını yaparken de bu şekilde doğal   afetlerde korunaklı bir şekilde devrilebilecek  büyük ev eşyaları duvara sabitleme cam bardaklar   gibi mutfak eşyalarının dökülüp yerlerde kırık  oluşturmaması için kapalı tutulması, ani bir   deprem durumunda deprem çantamızı hazır olması  gibi durumlar afetten korunma yollarını içerir.   Bunları öğrenmeliyiz ve yaşantımızın bir parçası  haline getirmeliyiz.
Örneğin deprem sonrasında da   AFAD gibi bu deprem doğal afetler gibi mücadele  eden kurumların kendi internet sayfalarında   nasıl mücadele edilmesi gerektiğini gösterir.  Örneğin çok güzel bir yayını vardı AFAD'ın   deprem sonrasında sevdiklerinizle bir toplanma  alanı acil durum alanını kendinize belirlemenizi   ister.
Bazı uygulamalar internetin ve telefonun  çekmediği uygulamalar var bunları telefonunuza   indirin ve bunları kullanın.
AFAD gibi ya da  devletin belirli kurumlarının depremden korunma   yollarını nasıl gösterdiğini takip edelim ve bunu  günü yaşamınızın bir parçası haline getirelim.