1. Çivi yazısı; Sümerlerden sonra Akad, Babil, Asur, Hitit ve Urartu gibi medeniyetler tarafından gelişti- rilmiştir. Hiyeroglif
![1.
Çivi yazısı; Sümerlerden sonra Akad, Babil, Asur,
Hitit ve Urartu gibi medeniyetler tarafından gelişti-
rilmiştir. Hiyeroglif yazısını kullanan Mısırlılar, yazı
aracı olarak papirüs ve fırça gibi araçlar kullan-
mıştır. Misir yazısı, Fenike alfabesinin](https://media.kunduz.com/media/question/seo/raw/20220423145418179868-812784_uUy6eVfqV.jpg?h=512)
1. Çivi yazısı; Sümerlerden sonra Akad, Babil, Asur, Hitit ve Urartu gibi medeniyetler tarafından gelişti- rilmiştir. Hiyeroglif yazısını kullanan Mısırlılar, yazı aracı olarak papirüs ve fırça gibi araçlar kullan- mıştır. Misir yazısı, Fenike alfabesinin gelişmesine model olmuştur. Bu alfabeden Sami, sonrasında da Latin alfabesi geliştirilmiştir. İlk kez Bergama'da hayvan derisinden üretilen parşömenler birleşti- rilerek kitap hâline getirilmiştir. Çinliler ise parşö- menden daha ucuza mal olan tekstilden yapılan kâğıdı üretmiştir. VIII ve IX. yüzyıllarda İslam me- deniyeti kâğıt üretimini yaygınlaştırmıştır. Bu bilgi aşağıdakilerden hangisine kanıt gös- terilemez? A) İlk Çağ'da Anadolu'nun kültürel yaşamı canlan- mıştır. B) Dünya uygarlığı, pek çok toplumun katkısıyla gelişmiştir. C) Orta Çağ'da İslam dünyasının kültürel seviyesi yükselmiştir. D) İlk kâğıt üretimi, Sümerler tarafından başlatıl- mıştır. Ey Ön Asya uygarlıkları, yazılı kültürün gelişme- sine föncülük etmiştir.