Hayalindeki netler. İhtiyacın olan her şey. Tek platform.

Soru çözüm, yayın seti, birebir rehberlik, canlı dersler ve daha fazlası Kunduz’da. Şimdi al, netlerini artırmaya başla.

Görüşme BaşlatPaketleri İncele
Soru:

11 Şekil -1'de yer alan nötr Van de Graaff jeneratörü adlı cihazın motoru hareket eder ve içinde bulunan siyah lastik bantlar dö

11 Şekil -1'de yer alan nötr Van de Graaff jeneratörü adlı cihazın motoru hareket eder ve içinde bulunan siyah
lastik bantlar dönmeye başlar. Böylece cihazın üzerindeki siyah lastik banda sürtünen metal tel firçanın
oluşturduğu elektrik yükleri metal kürey

11 Şekil -1'de yer alan nötr Van de Graaff jeneratörü adlı cihazın motoru hareket eder ve içinde bulunan siyah lastik bantlar dönmeye başlar. Böylece cihazın üzerindeki siyah lastik banda sürtünen metal tel firçanın oluşturduğu elektrik yükleri metal küreye aktarılır ve küre, Şekil-2'deki gibi yüklenmiş olur. Bu cihaz ile aşa- ğıdaki tabloda temsilî yük durumları verilmiş cisimler arasında aşağıdaki deneyler ayrı ayrı yapılacaktır. I. Deney: Van de Graaff jeneratörü 20 dakika çalıştırılıyor ve kürenin üst kısmından tabloda yer alan ci- simler yaklaştırılıyor. II. Deney: Van de Graaff jeneratörü 10 dakika çalıştırılıyor ve kürenin üst kısmından tabloda yer alan ci- simler yaklaştırılıyor. Şekil -1 → Metal küre → Metal tel fırça Lastik bant Motor + Şekil-2 + + + + Cisim L N Pozitif (+) yük Negatif (-) yük sayısı sayısı 2 6 3 2 2 3 Buna göre aşağıda yapılacak deneyler ve sonuçları ile ilgili verilenlerden hangisi doğrudur? A) I. deneyde metal küre, en çok M cismine itme kuvveti uygularken en az K cismine çekim kuvveti uygular. B) L cisminin her iki deneydeki durumu gözlemlenirse L cismi, II. deneyde I. deneye göre küre tarafından daha hızlı çekilir. 0 II. deneyde kürenin dış yüzeyi, üç cisme çekim kuvveti uygularken bir cisme itme kuvveti uygular. D) K ve L cisimleri birbirlerine temas ettirilip ayrılarak I. deney sonundaki metal küreye ayrı ayrı yaklaştı- rılırsa metal küre, L cismini çekerken K cismine itme kuvveti uygular.