Tropizma Hareketleri

Hareket etmek tüm canlıların ortak özelliğidir.  Bitkiler kökleriyle toprağa bağlı olduklarından   hayvanlar gibi aktif olarak yer değiştirme  hareketi yapamaz, ancak çevreden gelen uyaranlara   karşı da duyarsız kalmaz.
Çevreden gelen uyarıları  algılayan bitkiler uyarılara uygun yanıtlar   oluşturmaya çalışır.
Çünkü içinde bulundukları  ortamdan daha fazla yararlanmak ister.
Bitkiler   bir uyarı olduğu zaman çeşitli tepkiler vererek  hareket eder.
Bitkilerde uyaranın yönüne bağlı   olan tropizma yani yönelim ve uyaranın yönüne  bağlı olmayan nasti salınım veya ırganım da   diyoruz, bu hareketler gözlenir.
Bunlar pasif  hareket olarak geçer.
Yani yer değiştirme   gözlenmez.
Bu videoda tropizma hareketlerini  konuşuyor olacağız.
Bitkilerde yön değişimi   şeklinde verilen tepkiler uyarının geliş yönüne  bağlıdır.
Tepki uyarı yönünde veya uyarının tersi   yönünde olabilir.
Bu yönelme hareketine tropizma  denir.
Kısacası tropizma uyaranın yönüne bağlı   durum değiştirme hareketleridir.
Bitkinin  büyüyen ve uzayan kısımlarında gerçekleşir.   Eğer tropizma hareketleri uyarana doğru  ise pozitif tropizma, uyarı yönüne ters ise   negatif tropizma adını alır.
Tropizma hareketleri  oksin hormonunun düzensiz dağılımı sonucu ortaya   çıkan asimetrik büyümesinden kaynaklanır.  Tropizma hareketleri uyaranın çeşidine göre   adlandırılır.
Bu uyaranların neler olduğuna  şimdi bakalım.
Fototropizma bitkinin ışık   uyaranına karşı gösterdiği yönelme hareketidir.  Bitkinin gövde ucundan salgılanan oksin hormonu   ışığın olmadığı tarafta daha fazla, ışığın  doğrudan geldiği tarafta daha az birikir.   Bunun sonucu olarak güneş görmeyen bölgelerde  büyüme hızlı, güneş gören tarafta büyüme yavaş   olur.
Birikim asimetrik büyümeye sebep olur.  Bu durum bitkinin güneş ışığının geldiği tarafa   yönelmesini sağlar.
Bunu bir başka videoda  yapılan deneyler üzerinden inceleyeceğiz.   Cam kenarına konan çiçeklerin yapraklarının cama  doğru yönelmesi de fototropizmadır.
Bitkinin bir   organının ışık kaynağına doğru yönelim göstermesi  pozitif fototropizma, ışık kaynağından uzaklaşması   ise negatif fototropizma olarak adlandırılır.  Örneğin bir bitkinin gövdesinin güneş ışığına   doğru yönelmesi pozitif fototropizma, köklerinin  güneş ışığının tersi yöne yönelmesi negatif   fototropizmadır.
Bitki köklerinin suya doğru  yönelim göstermesine hidrotropizma diyoruz.
Bunu   şekil üzerinde de görebilirsiniz.
Su kenarı  ve sulak alanlara yakın bölgelerde yaşayan   bitkilerin köklerinin su birikintisine doğru  yönelim göstermesi bu duruma örnek verilebilir.   Bitkinin yerçekimi etkisine bağlı gösterdiği  yönelim hareketine gravitropizma veya geotropizma   denir.
Bitki kökü yerçekimi doğrultusunda,  gövde ise yerçekimi doğrultusuna ters yönde   yönelim gösterir.
Buna bağlı olarak kökte pozitif  gravitropizma görülür.
Kökte görülen bu yönelim   bitkinin toprağa bağlanmasını kolaylaştırır.  Gövdede ise negatif gravitropizma gözleniyor.
Bitkilerde herhangi bir yaralanma  durumunda görülen yönelme hareketine   travmatropizma denir.
Örneğin bir bitkinin kökü  yaralandığında yara bölgesinden hormon salgılanır,   bu hormonun etkisiyle kök yara bölgesinin  tam tersi yönünde büyümeye devam eder.
Bitki   köklerinin toprakta bulunan farklı kimyasal  maddelere karşı gösterdiği yönelim hareketine   kemotropizma diyoruz.
Örneğin bitki köklerinin  büyüme ve gelişmesi için gerekli olan gübre,   su gibi yararlı maddelere doğru büyüyerek  yaklaşmasına pozitif kemotropizma,   aşırı tuz, kireç gibi zararlı maddelerin  bulunduğu bölgenin ters yönüne büyüyerek   uzaklaşmasına negatif kemotropizma  denir.
Burada pozitif kemotropizma   görüyoruz ve burada da negatif kemotropizma.  Bitkilerin dokunma uyarısına karşı gösterdiği   yönelim hareketlerine haptotropizma veya  tigmotropizma denir.
Özellikle sarılıcı bitkiler   dik duramadıkları için destek arar.
Sarmaşık ve  asma gibi bitkiler bir desteğe temas ettiklerinde   desteğe sarılarak büyür.
İşte bitkinin  sarılarak büyümesi olayı tigmotropizmadır.
Bitki Biyolojisi
Bitkisel Hormonlar ve Bitkilerde Hareket 2 / 6
Tropizma Hareketleri
Tropizma Hareketleri