Hayalindeki netler. İhtiyacın olan her şey. Tek platform.

Soru çözüm, yayın seti, birebir rehberlik, canlı dersler ve daha fazlası Kunduz’da. Şimdi al, netlerini artırmaya başla.

Görüşme BaşlatPaketleri İncele

Bitkisel Hormonlar – Bitkilerde Büyüme Konu Anlatımı

Bitkisel Hormonlar ve Bitkilerde Büyüme konu anlatım yazısı, Kunduz Eğitmen'imiz tarafından senin için hazırlandı!

3 dakikalık okuma
Kunduz Eğitmen tarafından yazıldı, 14.08.2020
Bitkisel Hormonlar – Bitkilerde Büyüme Konu Anlatımı

Hesap Oluştur

Ücretsiz kaydol, sınırsız video içerikler ve soru çözümleri ile sınava hazırlan!

ÜCRETSİZ KAYDOL

 

Kunduz ekibi olarak, alanında uzman eğitmenlerimizin de desteğiyle, her konuda mutlaka görmen gereken ipuçlarını, formülleri, ders notlarını senin için derliyoruz!? Bu yazımızda Bitkilerde Büyüme, Bitkisel Hormonlar, Büyümeyi Teşvik Eden Oksin, Giberellin, Sitokinin ve Büyümeyi Engelleyen Absisik Asit, Etilen, Bitkilerde Tropizma ve Nasti Hareketi hakkında bilmen gerekenler ile Üreme Sistemi konusuna ait soruları çözerken işine yarayacağını düşündüğümüz ipuçları yer alıyor. Umarız bu notlar sana yardımcı olur. İyi okumalar!

Bu notlar, Kunduz eğitmenimiz Özlem Hoca tarafından hazırlandı. Özlem Hoca, İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü mezunu ve İstanbul Üniversitesi Eğitim Fakültesi pedagojik formasyon sahibi. Uzun yıllardır öğretmenlik yapıyor fakat ulaşamadığı her öğrenciye karşı kendisini eksik hissettiği için bu platform sayesinde öğrencilere yardımcı olmak için çabalıyor.

 

Bitkilerde Büyüme ve Gelişme: Bitkisel Hormonlar

Bitkisel Hormonlar

  • Teşvik Ediciler
    • Oksin
    • Giberellin
    • Sitokinin
  • Engelleyiciler
    • Absisik Asit
    • Etilen

Bitkisel hormonlar, aktif büyüme gösteren kök ve gövde uçlarında, meyvelerde ve genç yapraklarda yer alan hücreler tarafından sentezlenir.

Büyüme ve Gelişmeyi Teşvik Eden Hormonlar

  • Oksin hormonu, tropizma hareketlerinde önemli yer tutar. Oksin boyca uzamayı sağlar.
  • Giberellin hormonu tarımda meyvelerin büyük olmasını sağlamak için ve çekirdeksiz üzüm elde etmek için kullanılır. Ayrıca tohumun çimlenmesini uyarır.
  • Sitokinin hücre bölünmesini teşvik eder.

Bitkilerde Büyümü ve Gelişmeyi Engelleyen Hormonlar

  • Etilen gaz formunda olan tek hormondur. Bulunduğu ortama kolayca yayılabildiğinden diğer meyveleri de etkiler.
    • Etilen hormonu bitkilerde kuraklık, su baskını, mekanik basınç ve enfeksiyon gibi streslere yanıt olarak üretilir.
    • Etilen hormonu, meyve olgunlaşmasında etkilidir.
    • Bitkinin yaprak dökümünü hızlandırır.
  • Absisik asit, büyüme ve gelişmeyi durdurur.
    • Tomurcuk ve tohumların uyku halinde kalmasını (dormansi) sağlar. Böylece uygun olmayan olumsuz şartlarda tohum çimlenmesini engeller.
    • Absisik asit, kuraklık stresi sırasında stomaların kapanmasına yol açar. Terlemeyi durdurarak su kaybını önler.

???

Bitkilerde Hareket: Tropizma ve Nasti

Tropizma hareketleri, bitkilerin çevreden gelen uyaranın yönüne bağlı olarak gerçekleştirdiği tepkidir.

Tropizma Çeşitleri

  • Fototropizma, hifrotropizma, travmatropizma, geotropizma(gravitropizma), haptotropizma, kemotropizma olarak sıralanabilir.
  • Koleoptilin ışığa doğru büyümesinde oksiin hormonunun asimetrik dağılımı rol oynamaktadır. Oksin, koleoptilin ucundan büyüme bölgesine taşınmakta ve ışık almayan taraftaki hücrelerin daha hızlı büyümesini sağlayarak asimetrik büyüme ile ışığa yönelim gerçekleşmektedir.
  • Nasti hareketleri, bitkilerin uyaranın yönüne bağlı olmaksızın gerçekleştirdiği harekete denir.
    • Nasti hareketleri turgor basıncının değişimleri ile sağlanır. Nastide, uyartı hangi yönden gelirse gelsin bitki bütün kısımları ile uyarana tepki gösterir. Bunun için nastide (+), (-) durumları yoktur.
    • Nasti hareketlerine neden olan uyaranları ısı, ışık, sarsılma, dokunma gibi dış çevre faktörleridir.
    • Nasti çeşitleri; fotonasti, termonasti ve sismonasti olarak sıralanabilir.

Şimdi soru çözümlerine devam edebilirsin!

Bitkilerde Büyüme konusunda bolca soru çözerek pratik yapabilirsin. Bitkilerde Büyüme konusu, Biyoloji dersi için temel konulardan biri olduğu için iyice pekiştirmen önemli. Bitkilerde Büyüme, Bitkisel Hormonlar, Büyümeyi Teşvik Eden Oksin, Giberellin, Sitokinin ve Büyümeyi Engelleyen Absisik Asit, Etilen, Bitkilerde Tropizma ve Nasti Hareketi gibi alt başlıklar pek çok bilgi ve kavram içeriyor. Bu da daha çok soru tipini barındırdığı anlamına gelir. Bu konudan direkt soru gelebildiği gibi, farklı konuların da içinde sıkça geçtiğini görüyoruz. Ders Biyoloji olunca, bu kavramlar, her zaman karşımıza çıkabilir! TYT Biyoloji ve AYT Biyoloji testlerinde de sıklıkla sorulması tercih edilen konulardan biri.

Tarım faaliyetlerinde zararlı otlarla mücadele etmek isteyen bir çiftçi aşağıdaki bitkisel hormonlardan hangisini kullanmalıdır?

BİYOLOJİ

BİTKİSEL HORMONLAR

Tarım faaliyetlerinde zararlı otlarla mücadele etmek isteyen bir çiftçi aşağıdaki bitkisel hormonlardan hangisini kullanmalıdır?

Bilgileri, tanımları, özetleri, kuralları ve formülleri öğrendikten sonra, bu bilgilerin soruların içinde nasıl yer aldığını görmen gerekli. Konu anlatımı yazılarımıza göz attıktan sonra, kendi kaynaklarına ek olarak MEB Kaynaklarını da incelemen faydalı olabilir. TYT ve AYT Biyoloji dersindeki netleri yükseltmedeki anahtar, konu çalışmalarını tamamladıktan sonra bolca soru çözmek ve yapılamayan soruların doğrusunu öğrenmek. Kunduz’da şu ana kadar, Biyoloji dersinden binlerce soru alanında uzman Biyoloji eğitmenleri tarafından çözüldü. Daha fazla Bitkilerde Büyüme sorusu ve detaylı çözümlerini görmek istersen, aşağıdaki butona tıklayabilirsin! Uygulamamız içerisinden ücretsiz erişebileceğin soru ve detaylı çözümler ile, bu konudaki hakimiyetini arttırman mümkün!

 

Sınava hazırlanmanın en kolay yolu

Sınırsız video içerikler ve soru çözümleri ile sınava hazırlan

ÜCRETSİZ KAYDOL