Hayalindeki netler. İhtiyacın olan her şey. Tek platform.

Soru çözüm, yayın seti, birebir rehberlik, canlı dersler ve daha fazlası Kunduz’da. Şimdi al, netlerini artırmaya başla.

Görüşme BaşlatPaketleri İncele

Meddah Özellikleri Konu Anlatımı ve Örnek Soru Çözümü

Meddah konu anlatımı ve soru çözümü, Kunduz eğitmenimiz tarafından hazırlandı! Meddah özellikleri hakkında bilmen gerekenler bu yazıda!

2 dakikalık okuma
Kunduz Eğitmen tarafından yazıldı, 2.04.2022
Meddah Özellikleri Konu Anlatımı ve Örnek Soru Çözümü

Hesap Oluştur

Ücretsiz kaydol, sınırsız video içerikler ve soru çözümleri ile sınava hazırlan!

ÜCRETSİZ KAYDOL

 

Meddah Özellikleri konusu, AYT Edebiyat testinde sorulan konulardan biri. Geleneksel Türk Tiyatrosu konusunun alt dallarından biri olan bu konuya dair öğrenmen gereken bazı tanımlar, kavramlar mevcut. Gündelik hayatta karşına fazlasıyla çıkabilecek bir konu. Zira meddah, geçmişten gelen Türk Dili Edebiyatı geleneğinin önemli bir parçası. Bu konu ile ilgili notlara göz attıktan sonra rahatlıkla soru çözebileceğine eminiz! Şimdi birlikte Meddah Özellikleri konusunu keşfedelim!

Bu konu anlatımı, Kunduz Türk Dili ve Edebiyatı eğitmenimiz Murat Hoca tarafından hazırlanmıştır.

Meddah

Sınıfına özel detaylı konu anlatımları, video çözümlü ünite tarama testleri ve Türkiye geneli online deneme sınavları şimdi Kunduz Premium İçerik’te!

Türkçe

Meddahın Özellikleri – Meddah Nedir?

Meddah taklitler yaparak hikâyeler anlatan; anlattığı hikâyeyi  tek başına sahneleyen  kişidir.

Meddahlık, perdesi, sahnesi, dekoru, kostümü tek kişide, “meddah” denen sanatçıda, toplanmış bir gösteri (temaşa) sanatıdır.

Meddah, dinleyicilerden daha yüksekçe bir masaya  konmuş bir sandalyeye (iskemleye) oturarak etrafındaki izleyicikere hikâyelerini anlatır.

Meddahın anlatışını, günlük yaşamda karşılaştığı ilginç ve komik unsurlar, masallar, destanlar, hikâyeler ve efsaneler oluşturur.

Meddahın gösterisini yaparken kullandığı aksesuarları mendil ve bastonfur. Mendili türlü ses ve şive taklitleri yaparken ağzını, burnunu kapamak için; bastonu da çeşitli sesler, gürültüler (efekt) çıkarmak ve hayvan figürlerini göstermek için kullanır.

Meddahlıkta asıl amaç güldürmek olmakla birlikte anlatılan hikâyelerden ders çıkarma ve ahlaki öğüt vermek de amaçlanır

Meddahlık, özellikle, ramazan gecelerinde, bayramlarda, sünnet düğünlerinde halkın rağbet ettiği bir sanattır.

Meddahlık geleneği Osmanlı döneminde başlayan ve yakın zamana kadar devam eden bir gelenektir ancak günümüzde pek yaygın olmayan meddahlık geleneği yerini televizyon ekranlarındaki stand-up yapan şovmelere bırakmıştır.

Meddah Soru Çözümü

Meddahlık konu anlatımımızın sonuna geldik! Bu konuya ek olarak, Geleneksel Türk Tiyatrosu konu anlatım yazımızı da incelemek isteyebilirsin. Türk Dili ve Edebiyatı eğitmenimiz Murat Hoca, bu konuyla ilgili bilmen gereken temel bilgileri bu yazıda özetlemeye çalıştı. Bilgileri, tanımları ve önemli ipuçlarını öğrendikten sonra, soruların içinde nasıl yer aldığını görmen gerekli. Konu anlatımı yazılarımıza göz attıktan sonra, kendi kaynaklarına ek olarak MEB Kaynaklarını da incelemen faydalı olabilir. Kunduz’da şu ana kadar, Meddah konulu binlerce soru alanında uzman Türk Dili ve Edebiyatı eğitmenleri tarafından çözüldü. Şimdi o sorulardan birkaçı senin için burada. Daha fazla Meddah sorusu ve detaylı çözümlerini görmek istersen, aşağıdaki butona tıklayabilirsin!?

Aşağıdakilerin hangisinde bir bilgi yanlışı vardır?

Türkçe

Meddah

Aşağıdakilerin hangisinde bir bilgi yanlışı vardır?

☀️☀️☀️

Her ders için değişmeyen kilit nokta bol bol soru çözümü ile pratik yapmak. Çözemediğin sorulara yanıt bulmak istiyorsan sınava hazırlık sürecinde Kunduz hep yanında! Profesyonel eğitmenler tarafından hazırlanan Soru Çözümü, binlerce soru ve çözümden oluşan Soru Bankası hizmetlerimizden faydalanabilirsin.

Sınava hazırlanmanın en kolay yolu

Sınırsız video içerikler ve soru çözümleri ile sınava hazırlan

ÜCRETSİZ KAYDOL