Hayalindeki netler. İhtiyacın olan her şey. Tek platform.

Soru çözüm, yayın seti, birebir rehberlik, canlı dersler ve daha fazlası Kunduz’da. Şimdi al, netlerini artırmaya başla.

Görüşme BaşlatPaketleri İncele

Türden Aleme – Canlıların Sınıflandırılması Ders Notları

Türden Aleme Tür, Cins, Familya, Takım, Sınıf, Şube, Alem... Canlıların Sınıflandırılması hakkında bilmen gerekenler burada!

4 dakikalık okuma
Kunduz Eğitmen tarafından yazıldı, 5.01.2022
Türden Aleme – Canlıların Sınıflandırılması Ders Notları

Hesap Oluştur

Ücretsiz kaydol, sınırsız video içerikler ve soru çözümleri ile sınava hazırlan!

ÜCRETSİZ KAYDOL

 

Konu çalışmalarını tamamladıktan sonra, zaman zaman notlarına ve formüllere bakmaya ihtiyaç duyabilirsin. Tekrar yaparken ya da soru çözerken notlara göz atmak ve gerekli ipuçlarını almak, öğrenme aşamasında sana epey yardımcı olacaktır. Kunduz ekibi olarak, alanında uzman eğitmenlerimizin de desteğiyle, her konuda mutlaka görmen gereken ipuçlarını, formülleri, ders notlarını senin için derliyoruz!? Bu yazımızda Canlıların Sınıflandırılma Şekilleri, Sınıflandırma Basamakları, Türden Aleme Tür, Cins, Familya, Takım, Sınıf, Şube, Alem kavramları, Prokaryotlar ve Ökaryotlar Arası Farklar hakkında bilmen gerekenler ile Canlıların Sınıflandırılması ve Canlıların Ortak Özellikleri konularına ait soruları çözerken işine yarayacağını düşündüğümüz TYT Biyoloji notları yer alıyor. Umarız bu notlar sana yardımcı olur. İyi okumalar!

Bu notlar, Kunduz eğitmenlerimiz Pelin Hoca, Abdülkadir Hoca ve Ceren Hoca tarafından hazırlanmıştır. Pelin Hoca, Biyoloji lisans bölümü & Moleküler Biyoloji ve Genetik master mezunu. Biyoloji öğretmeni. Bu pratik notları öğrencilere destek amaçlı hazırladı. Abdülkadir Hoca, Diyarbakır/Bismil Cahit Sıtkı Tarancı Lisesi mezunu ve Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi 2. Sınıf öğrencisi. Lise ve üniversite sınavına hazırlık döneminde olan öğrencilere deneyimlerini paylaşmaya çalışıyor. Ceren Hoca ise Üniversite sınavına hazırlanıyor. Bilgi paylaşıldıkça çoğalır diyerek notlarını diğer öğrencilerle paylaşmaktan memnuniyet duyuyor.

???

Canlıların Sınıflandırılması Tablosu

CanlılarDolaşım SistemleriAzotlu Boşaltım ArtığıVücut IsısıSolunum ŞekliOksijen Alma ŞekilleriDöllenme
BalıklarKalpleri 2 odacıklı kirli kanAmonyakSoğuk kanlıSolungaçErimiş oksijenDış döllenme dış gelişme
İki YaşamlılarKalpleri 3 odacıklı karışık kanLarva amonyak; erginde üreSoğuk kanlıLarva solungaç; ergin akciğer ve deriLarva erimiş oksijen; ergin serbest oksijenDış döllenme dış gelişme
SürüngenlerKalpleri 3 odacıklı (yarım perde) karışık kanÜrik asitSoğuk kanlıAkciğer solunumuSerbest Oksijenİç döllenme dış gelişme
KuşlarKalpleri 4 odacıklı temiz ve kirli kan ayrı dolaşırÜrik asitSıcak kanlıAkciğer solunumuSerbest Oksijenİç döllenme dış gelişme
MemelilerKalpleri 4 odacıklı temiz ve kirliÜreSıcak kanlıAkciğer solunumuSerbest Oksijenİç döllenme iç gelişme

???

Biyolojik Sınıflandırma

  1. Yapay Sınıflandırma
  2. Doğal Sınıflandırma

Yapay Sınıflandırma (Ampirik Sınıflandırma)

  • Aristo yapmıştır.
  • Canlıların yaşadıkları yer, dış görünüşleri, analog organlarına göredir
    • Analog organ: Kökenleri farkl, görevli aynı organlar. Sinek kanadı ve güvercin kanadı gibi.

Doğal Sınıflandırma (Filogenetik Sınıflandırma)

  • Carolous Linneous
  • Bir organizmanın evrimsel geçmişine filogeni denir.
  • Canlıların protein ve DNA benzerlikleri, hücre tipi ve sayısı, fizyolojik benzerlikleri, azotlu boşaltım atıkları, vücut simetrileri, embriyonik gelişimleri, iskelet yapıları, homolog organlarına göredir.
    • Homolog organ: Görevleri aynı ya da farklı kökenleri (yapıları) aynı olan organlardır. (İnsan kolu – yarasa kanadı – balina yüzgeci – kedi ön bacağı gibi)

Tür ve Cins – Binominal Adlandırma

Peki Tür ve Cins adları hangi kurala göre yazılır?

Ortak bir atadan gelen, yapı ve görev bakımından benzer özelliklere sahip, birbirileri ile doğal yollardan çiftleşebilen ve verimli döl (yavru) üretebilen bireylere tür denir.

Aynı tür olan canlıların hücre çeşitleri, beslenme ve üreme şekilleri, kromozom sayıları, boşaltım atıkları aynıdır.

Her tür 2 kelimeden oluşan Latince isimle adlandırılır. Buna binominal adlandırma (ikili adlandırma) denir. Bu adlandırmayı Linneous bulmuştur. Örnek:

  • Malms domestica (elmanın bilimsel adı)
    • Malms: cins adı
    • domestica: tamamlayıcı ad
    • Malms domestica: tür adı

Türden Aleme Değişimler

Şimdi hiyerarşik sırada inceleyelim: Alem – Şube – Sınıf – Takım – Familya (Aile) – Cins – Tür

Türden Aleme doğru gidildikçe:

  • Genetik madde benzerliği azaşır.
  • Protein benzerliği artar.
  • Embriyonik köken benzerliği azalır.
  • Canlı çeşitliliği artar.
  • Birey sayısı artar.
  • Homolog organ azalır.

Alemden türe doğru örnek: Hayvanlar – Omurgalılar – Memeliler – Etçiller – Köpekgiller – Köpek – Kurt

Not: Bu basamaklarda aşağıdan yukarıya (Türden Aleme) gidildikçe genetik benzerliğin azaldığından bahsettik. Örneğin iki canlı aynı sınıftaysa, kalan tüm üst basamaklarda aynı canlı grubunda bulunmaya devam ederler. Yani aynı sınıfta olan iki canlı aynı zamanda aynı şubede ve aynı alemdedir. Ancak, aynı sınıfta olan iki canlı aynı türe ait midir sorusunun cevabı kesin değildir. Aynı türe ait olabilecekleri gibi, başka türlerden gelip o sınıfın bir üyesi olmuş olabilirler.

???

Şimdi Türden Aleme Canlıların Sınıflandırılması soru çözümlerine devam edebilirsin!

Canlıların Sınıflandırılması konusunda bolca soru çözerek pratik yapabilirsin. Bu konu, Biyoloji dersi için ilk ve temel konulardan biri olduğu için iyice pekiştirmen önemli. Canlıların Sınıflandırılma Şekilleri, Türden Aleme Tür, Cins, Familya, Takım, Sınıf, Şube, Alem kavramları, Prokaryotlar ve Ökaryotlar Arası Farklar gibi alt başlıklar pek çok bilgi ve kavram içeriyor. Bu da sınıflandırma konusunun daha çok soru tipini barındırdığı anlamına gelir. Bu konudan direkt soru gelebildiği gibi, farklı konuların da içinde sıkça geçtiğini görüyoruz. Ders Biyoloji olunca, bu kavramlar, her zaman karşımıza çıkabilir! TYT Biyoloji ve AYT Biyoloji testlerinde de sıklıkla sorulması tercih edilen konulardan biri.

Bilgileri, tanımları, özetleri, kuralları ve formülleri öğrendikten sonra, bu bilgilerin soruların içinde nasıl yer aldığını görmen gerekli. Biyoloji konu anlatımı videolarımıza da göz attıktan sonra, kendi kaynaklarından sonra MEB Kaynaklarına da göz atmanı tavsiye ediyoruz. TYT ve AYT Biyoloji dersindeki netleri yükseltmedeki anahtar, konu çalışmalarını tamamladıktan sonra bolca soru çözmek ve yapılamayan soruların doğrusunu öğrenmek.

☀️☀️☀️

Her ders için değişmeyen kilit nokta bol bol soru çözümü ile pratik yapmak. Çözemediğin sorulara yanıt bulmak istiyorsan sınava hazırlık sürecinde Kunduz hep yanında! Profesyonel eğitmenler tarafından hazırlanan Soru Çözümü, binlerce soru ve çözümden oluşan Soru Bankası hizmetlerimizden faydalanabilirsin.

Sınava hazırlanmanın en kolay yolu

Sınırsız video içerikler ve soru çözümleri ile sınava hazırlan

ÜCRETSİZ KAYDOL