Hayalindeki netler. İhtiyacın olan her şey. Tek platform.

Soru çözüm, yayın seti, birebir rehberlik, canlı dersler ve daha fazlası Kunduz’da. Şimdi al, netlerini artırmaya başla.

Görüşme BaşlatPaketleri İncele

Yüzde Problemleri Konu Anlatımı ve Örnek Soru Çözümü

Yüzde Problemleri konu anlatımı ve örnek soru çözümleri, senin için Kunduz ekibimiz tarafından hazırlandı! Bilmen gerekenler bu yazıda!

3 dakikalık okuma
Nurseli Terakye tarafından yazıldı, 1.02.2022
Yüzde Problemleri Konu Anlatımı ve Örnek Soru Çözümü

Hesap Oluştur

Ücretsiz kaydol, sınırsız video içerikler ve soru çözümleri ile sınava hazırlan!

ÜCRETSİZ KAYDOL

 

TYT Problemler konusu, son yıllarda ÖSYM’nin en orijinal soru tarzlarını bulduğu konu. Yeni nesil Problemler soruları, herhangi bir sözel açıklamayı matematik diline iyi bir şekilde çevirebilmeyi gerektiriyor. Problemler konusunun alt başlıklarından biri olan Yüzde Problemleri ise, bolca sorulabiliyor ve diğer derslerin içinde bile geçiyor! Yüzde hesaplama problemleri temel kuralları ve yöntemleri öğrendikten sonra bolca pratik yapmak da çok önemli. Soru çözmeye başladıktan sonra bu konunun sana çok kolay geleceğine eminiz! Kunduz ekibinden Boğaziçi Üniversitesi Matematik Öğretmenliği öğrencisi Nurseli, yüzde hesapları yaparken yararlanabileceğin çok faydalı bir yazı hazırladı:

Önceki konu anlatım yazılarımızdan biri olan Kesir Problemleri yazımızda kesirlerin tanımını  Kesirler, rasyonel sayıları gösterme biçimleridir. Her bir rasyonel sayı, sınırsız sayıda değişik kesirle gösterilebilir.” şeklinde yapmıştık. Yüzde Problemleri konusunun da kesirlerle ilişkisi yadsınamaz çünkü yüzde ifadesi, paydası 100 olan kesirler için kullanılır ve % sembolü ile gösterilmektedir. Bu sembol, yüzde kelimesinin ingilizce karşılığı olan “percent” kelimesinden gelmekteymiş ve önceleri “p 100”, “per” gibi kelimelerle kısaltılarak gösterilse de zaman içinde bu kısaltmalar da el yazılarında % işaretine evrilmiş. Çok ilginç, değil mi? 

yüzde problemleri yüzde sembolü yeni nesil problemler

Denklem ve Eşitsizlik Problemleri

Yüzde Problemleri

Lise Matematik

Yüzde Problemleri İpuçları

yüzde problemleri konu anlatımı yüzde formülleri kesirler

Soru 1

Bir karenin kenar uzunluğu %40 oranında artarsa bu karenin alanı yüzde kaç oranında artar? 

  • Karemizin bir kenarına 10 cm diyelim. Bu durumda ilk alanımız  10 . 10 = 100 santimetrekare olacaktır. Bu karenin bir kenar uzunluğu %40 artarsa bir kenar uzunluğu 14 cm olur. (İlk durum 10 cm idi.)  Yeni oluşan karenin alanı 14 . 14 = 196 santimetrekare olur. Böylece karenin alanı %96 oranında artmış olur. (İlk durum 100 cm2 idi.) Şimdi, bunu  bir şekille göstermeye çalışalım:
yüzde problemleri konu anlatımı yeni nesil problemler

Soru 2

Bir yemeğin yapımında kullanılacak A, B, C ve D malzemelerinin ağırlıkları ile C maddesinin ağırlıkça yüzde oranı aşağıdaki tabloda verilmiştir. Buna göre, A malzemesi yemeğin ağırlıkça yüzde kaçını oluşturur?

  • Bu soruyu çözerken oran orantı tablosu çizmeni öneririm. Doğru orantı formülleriyle sonuca kolayca ulaşabilirsin:
yüzde soruları çözümleri

Yüzde Problemleri Örnek Soru Çözümü

Bu konuyu tam olarak anlamak için bol bol soru çözümü yapmak da çok önemli.? Kunduz’a şu ana kadar sorulmuş binlerce Matematik Yüzde Problemleri konulu sorudan birkaçı senin için burada!

Aşağıda bir markette satılan iki farklı zeytinyağı gösterilmiştir. Yağların miktarları ve asit oranları şişelerde yazdığı gibidir. Buna göre, bu iki yağ birbirine karıştırılarak homojen bir yağ elde edilirse asit oranı yüzde kaç olur?

Lise Matematik

Yüzde Problemleri

Aşağıda bir markette satılan iki farklı zeytinyağı gösterilmiştir. Yağların miktarları ve asit oranları şişelerde yazdığı gibidir. Buna göre, bu iki yağ birbirine karıştırılarak homojen bir yağ elde edilirse asit oranı yüzde kaç olur?


☀️☀️☀️

Her ders için değişmeyen kilit nokta bol bol soru çözümü ile pratik yapmak. Çözemediğin sorulara yanıt bulmak istiyorsan sınava hazırlık sürecinde Kunduz hep yanında! Profesyonel eğitmenler tarafından hazırlanan Soru Çözümü, binlerce soru ve çözümden oluşan Soru Bankası hizmetlerimizden faydalanabilirsin.

Sınava hazırlanmanın en kolay yolu

Sınırsız video içerikler ve soru çözümleri ile sınava hazırlan

ÜCRETSİZ KAYDOL