Hayalindeki netler. İhtiyacın olan her şey. Tek platform.

Soru çözüm, yayın seti, birebir rehberlik, canlı dersler ve daha fazlası Kunduz’da. Şimdi al, netlerini artırmaya başla.

Görüşme BaşlatPaketleri İncele

Kimyanın Temel Kanunları ve Kimyasal Hesaplamalar Konu Anlatımı

Kimya Yasaları olan Katlı Oranlar, Birleşen Hacimler, Sabit Oranlar, Kütlenin Korunumu Kanunu hakkında bilmen gerekenler ve soru çözüm ipuçları burada!

3 dakikalık okuma
Kunduz Eğitmen tarafından yazıldı, 7.01.2022
Kimyanın Temel Kanunları ve Kimyasal Hesaplamalar Konu Anlatımı

Hesap Oluştur

Ücretsiz kaydol, sınırsız video içerikler ve soru çözümleri ile sınava hazırlan!

ÜCRETSİZ KAYDOL

 

Konu çalışmalarını tamamladıktan sonra, zaman zaman notlarına ve formüllere bakmaya ihtiyaç duyabilirsin. Tekrar yaparken ya da soru çözerken notlara göz atmak ve gerekli ipuçlarını almak, öğrenme aşamasında sana epey yardımcı olacaktır. ? Bu yazımızda Kimya Yasaları olan Katlı Oranlar Kanunu, Birleşen Hacimler Yasası, Sabit Oranlar Yasası, Kütlenin Korunumu Kanunu hakkında bilmen gerekenler ile Kimyanın Temel Kanunları konusuna ait soruları çözerken işine yarayacağını düşündüğümüz ipuçları yer alıyor. Umarız bu konu anlatımı sana yardımcı olur. İyi okumalar!

???

Kimyanın Temel Kanunları

Kimyanın Temel Kanunları Konu Anlatımı

Kimya

Kimyanın Temel Kanunları

Kimya Kanunlarının Genel Özellikleri

Bileşiğin Formülünü Bulma:

Bir bileşiğin formülü bulunurken bileşikte bulunan elementlerin toplam kütlesinin atom kitlesine bölümü o elementin katsayısını verir.

Tepkimede Artan Madde Soruları:

Artan madde problemleri çözülürken kütlece birleşme oranı ile verilen maddelerin katsayılarına bakılır. Katsayısı küçük olan madde önce biter, sınırlayıcıdır. İşlem sınırlayıcı olanın katına göre yapılır.

???

Temel Kimya Yasaları

Dalton Katlı Oranlar Yasası:

İki element birden fazla bileşikte gösterilirken, katlı oranı bulmak için iki elementin katlarını eşitleyip eşit olmayan katların oranı alınır.

CO ile CO₂’de C’ler eşittir. O’lar oranı 1/2’dir. Fe₂O₃ ile FeO oranını bulmak için Fe₂O₃ ve Fe₂O₂ yazılır, O’lar oranı 3/2 olarak bulunur.

NaCl ile MgCl₂ arasında katlı oran yoktur. Çünkü bileşiklerin elementleri birbirlerinden farklıdır. HClO₃ ile HClO₂ arasında katlı oran yoktur. Çünkü bileşiklerde ikiden fazla tür element vardır.


Gay Lussac Birleşen Hacimler Yasası – Katsayı & Hacim İlişkisi:

Bir tepkime gaz fazında gerçekleşiyorsa denklem katsayıları ile hacimleri arasında belli bir oran vardır. Bu orana birleşen hacimler oranı denir. Tepkimelerde hacim her zaman korunmayabilir ancak kütle her zaman korunur.

N₂ + 3H₂ → 2NH₃ tepkimesinde V litre N₂ ile 3V litre H₂ tepkimeye girerek 2V litre NH₃ oluşturur. Örneğin;
10 litre N₂ + 30 litre H₂ → 20 litre NH₃ veya 2 litre N₂ + 6 litre H₂ → 4 litre NH₃


Proust Sabit Oranlar Yasası – Kütlece Birleşme Oranı:

Elementler bileşik oluştururken belli oranlara göre birleşir. Bu orana sabit oran veya kütlece birleşme oranı denir. Kütlece birleşme oranı bileşikler için sabittir, değişmez. Bir mol atom veya molekülün kütlesine mol kütlesi denir. Eğer atomsa atom kütlesi, molekülse molekül kütlesi olarak adlandırılır.


Reaksiyonlarda Kütlenin Korunumu Kanunu:

Kimyasal tepkimelerde kütle her zaman korunur. Reaksiyona girenlerin kütleleri toplamı ile reaksiyondan çıkanların kütleleri toplamı daima birbirine eşittir.

CH₄ + 2O₂ → CO₂ + 2H₂O tepkimesinde CO₂ kütlesi 44 gram, 2H₂O kütlesi 36 gram ve 2CH₄ kütlesi 16 gram olarak verilip 2O₂ kütlesi sorulursa 44 + 36 – 16 = 64 gram işlemiyle soru rahatça çözülebilir.

???

Kimyanın Temel Kanunları 10.Sınıf Test

Bu konuda bolca soru çözerek pratik yapabilirsin. Kimyanın Temel Kanunları konusu, Kimya dersi için ilk ve temel konulardan biri olduğu için iyice pekiştirmen önemli. Kimyanın Temel Yasalarının Genel Özellikleri, Kimya Yasaları olan Katlı Oranlar Kanunu, Birleşen Hacimler Yasası, Sabit Oranlar Yasası, Kütlenin Korunumu Kanunu gibi alt başlıklar pek çok bilgi ve kavram içeriyor. Bu da daha çok soru tipini barındırdığı anlamına gelir. Bu konudan direkt soru gelebildiği gibi, farklı konuların da içinde sıkça geçtiğini görüyoruz. TYT ve AYT Kimya’da sıklıkla sorulması tercih edilen konulardan biri. Bilgileri, tanımları, formülleri ve kuralları öğrendikten sonra, soruların içinde nasıl yer aldığını görmen gerekli. Kimya netleri yükseltmedeki anahtar bolca soru çözmek ve yapılamayan soruların doğrusunu öğrenmektir.

Kunduz’da şu ana kadar, Kimyanın Temel Kanunları konulu binlerce soru alanında uzman Kimya eğitmenleri tarafından çözüldü. Daha fazla Kimyanın Temel Kanunları sorusu ve detaylı çözümlerini görmek istersen, aşağıdaki butona tıklayabilirsin! Uygulamamız içerisinden ücretsiz erişebileceğin soru ve detaylı çözümler ile, bu konudaki hakimiyetini arttırman mümkün!

Karbon (C) ve hidrojen (H) elementlerinden oluşan CnH2n genel formülündeki bir bileşiğin 0,2 molü tamamen yakıldığında 0,4 mol CO2 gazı oluşmaktadır. Buna göre aşağıdaki açıklamalardan hangisi yanlıştır?

Kimya

Kimyanın Temel Kanunları

Karbon (C) ve hidrojen (H) elementlerinden oluşan CnH2n genel formülündeki bir bileşiğin 0,2 molü tamamen yakıldığında 0,4 mol CO2 gazı oluşmaktadır. Buna göre aşağıdaki açıklamalardan hangisi yanlıştır?

☀️☀️☀️

Her ders için değişmeyen kilit nokta bol bol soru çözümü ile pratik yapmak. Çözemediğin sorulara yanıt bulmak istiyorsan sınava hazırlık sürecinde Kunduz hep yanında!Profesyonel eğitmenler tarafından hazırlanan Soru Çözümü, binlerce soru ve çözümden oluşan Soru Bankası hizmetlerimizden faydalanabilirsin.

Sınava hazırlanmanın en kolay yolu

Sınırsız video içerikler ve soru çözümleri ile sınava hazırlan

ÜCRETSİZ KAYDOL